Tábor sedmi kamínků

Letošní tábor byl táborem významných událostí.
První bylo postavení nové kuchyně, která se opravdu povedla a všem, kteří pomáhali, a nebylo jich málo, patří velké poděkování.
Poprvé s námi byli na táboře naši nejmladší předškoláci Bobři a pod vedením Míši a Švestky zvládali vše perfektně, program měli částečně vlastní a chodili brzo spát. Poděkování patří  Míše a Švestkovi za trpělivost a péči, statečným Bobrům za odvahu – Luki, Páťa, Ondra, Verča umííí.
Na tomto místě proběhl již 30. tábor,  a tak poděkování patří všem, kteří se o to v průběhu času zaloužili. Nejvíce Kráťovi, Pandovi a Hance, kteří byli na všech táborech. Díky také všem, kteří přijeli nebo chtěli přijet vzpomenout na své tábory u slavnostního ohně.
Tábor letos připravovali a vedli samostatně Olda, Agi a Kiki, dělali to dobře a zaslouží si obdiv a pochvalu.
A vlastně je potřeba poděkovat všem účastníkům, že dokázali vzít společně za práci když bylo třeba, že už se naučili dobře vařit, a že si vytvořili dobrou partu. Snad jim to vydrží co nejdéle.
Táborová hra tentokrát byla o hledání ochranného amuletu, který byl ukryt někde v okolí našich letních lovišť před mnoha slunci. Aby se dostal do pravých rukou, připravil šaman Tawanears spoustu úkolů, které musel nálezce splnit, aby amulet získal. Splněné úkoly znamenaky jeden kamínek barvy žluté, modré nebo černé. Za sedm kamínků stejné barvy bylo možné získat část mapy s vyznačením úkrytu amuletu. Ten, kdo se mohl vypravit najít amulet musel tedy získat dvacet jedna kamínků (3×7). Odtud tedy i název tábora. Tábor dostal od dětí průměrnou známku 1,6. Známkovalo se jako ve škole. Nejoblíbenějším jídlem se staly ovocné knedlíky.
A tábor jako obvykle končí heslem: „Zemřel tábor, ať žije tábor!“ Na tom příštím nás může být zase o něco více, co vy na to? Ale zase ne o moc!
Kdo je zvědav jak to všechno bylo, může číst dále kroniku jednotlivých táborových dní a k tomu si prohlédnout fotky v albu na těchto stránkách. Dozví se tak, jak to všechno probíhalo, zvědavé maminky zde najdou i jídelníčky.:)

Táborová sestava:
Rada starších: Panda, Kráťa, Trpas, Koksík, Olda,  Sněhurka, Hanka, Agi, Kikina
Klan černého Orla –  Akwiah: Přemek, Bedlík, Tomík, Vašek, Adam, Vojta
Klan hnědého Rysa – Nyank: Medvěd, Hejkal, Honza, Jeřabinec, Bůr
Klan hnědé Vydry – Winingus: Áta, Cibi, Kája
Klan černé Lasičky – Telkilai: Kačitanka, Karol, Mari, Anežka, Štěpa, Zuzka
Klan hnědého Bobra – Matho: Míša, Švestka, Páťa, Luki, Ondra, Verča

1. den 29. 6. 2019   sobota  „Den nedokončené kuchyně“
Tak dnes je den odjezdu na náš letní tábor. Všichni se sešli včas, zpoždění bylo jen krásných 20 minut a v Kaplici nás čekali hodní lidé s několika auty, aby nás dovezli do Meziříčí, protože objednat na takovou cestu autobus není poslední roky možné. Prý nejsou řidiči…
Ve velkém vedru jsme došli na tábořiště, kde už stála týpí a částečně hotová nová kuchyň. Na té pracovala přípravka celý týden. O víkendu před táborem přijely i ostatní posily za což jim patří velký dík. Hned jsme se pustili do zařizování týpí – výroba a vyplétání postelí, ráhna, ohniště, rošty… Večer nám Agi přečetla první text z legendy táborové hry, která byla docela smutná. Vzpomínala na „Pochod slzí“, který museli podstoupit Cherokíjové při cestě do rezervace. Byl to zápis z deníku dvou indiánských dětí Asbana a Tolby, jejichž příběhy budeme sledovat. Vydali se do těchto míst hledat zázračný ochranný amulet jejich kmene.

2. den  30. 6.   2019   neděle    „Den rozbitých postelí“
Služba v kuchyni
: Lasičky
Táborová služba: Orli
Tirawa: Koksík
Hlídky:    0
Jídelníček
Snídaně
: chleba s čokoládou, čaj
Svačina: jablko
Oběd: kuřecí vývar, čočka, vejce, okurka
Svačina: chleba, ředkvičková pomazánka
Večeře: Těstoviny na sladko
Dnes pokračovaly práce na dostavbě tábora. Bylo nutné dokončit zařízení  týpí, shrabat seno, vykopat jámu na stožár… Protože nás letos přijelo více, museli si ti starší vyrobit nové postele. Některým nešla práce moc od ruky. Rysům se jedna postel rozsypala  ještě než ji donesli do týpka, zbylé tři pak byly do rána kaput. Takže další den znova!  Dobře jsme se pobavili při kopání díry na stožár. Některým Orlům z ní čouhala jen hlava. Bobři se kromě práce – sbírání smůly na fakule a dozařízení týpí byli koupat. Spát šli v devět hodin – tak tomu bude po celý tábor. Míša jim přečtla první z indiánských pohádek, které budou motivací jejich táborového programu.Večer se konalo posezení v kuchyni s programem, jaký by měl poradní oheň.

3. den 1. 7.   2019   pondělí     „Den pisálků kroniky“
Osda kanet
: (moudrá slova -heslo dne) Laskavost znamená vlastní vůlí ovládat svá slova a jednání aby nikoho nezranila.
Služba v kuchyni:  Rysi
Táborová služba:  Vydry
Tirawa: Kikina
Hlídky:   0
Jídelníček
Snídaně
: krupicová kaše se skořicí, čaj
Svačina: mrkev
Oběd: pórková polévka, lečo s rýží
Svačina:  chlupatec
Večeře: bramborový kuba
Dnešní den byl ještě pracovní, chybí spousta „drobností“ – postavit stožár, upravit obřadní týpí, připravit hranici na zahajovací oheň a vyrobit pochodně, což znamená nasbírat smůlu.
Bobři si už hrají, chodí na vycházky, koupají se. Zkrátka pod péčí Míši, Sněhurky a Švestky si tábor užívají.
Odpolední program narušil déšť a prudká bouřka. Čas deště jsme strávili v jídelně a snažili jsme se společně dopsat klanové kroniky. Déšť nám práci zpomaluje, a tak jsme se večer opět sešli v kuchyni k poradnímu ohni bez ohně.
Byly zde uděleny první táborové stupně Majawi-iska – hledající pravou cestu těm, kteří přes rok splnili všechny úkoly. Byli to Přemek, Míša, Vašek, Marjánka a Karolínka. Ostatní si budou muset tuto hodnost vysloužit na táboře.

 4. den 2. 7.  2019   úterý    „Den velkého překvapení“
Osda kanet
: Měj v úctě všechny lidi, ale neplaz se před nikým.
Služba v kuchyni
: Orli
Táborová služba: Lasičky
Tirawa: Agi
Hlídky:    Meherin
Jídelníček
Snídaně
: chleba s čokoládou, čaj
Svačina:  okurka
Oběd: bramboračka, meruňkové knedlíky
Svačina:  chléb s česnekovou pomazánkou
Večeře: buřtguláš, chléb
Ráno nám program opět zkomplikoval déšť. Bobři si sbírali materiál na rukodělky a stavěli v lese tábor pro skřítky. Moc se povedl.
Ti ze starších, kteří potřebovali si dodělávali lapače snů. Přesto byl dokončen táborový kruh, vztyčen stožár, a také proběhlo první bodování týpí.
Po svačině šli Bobři na vycházku na sever, což znamenalo přebrodit potok. Zahráli si spoustu her a zpět se vrátili s pusami modrými od borůvek.
Ostatní se zatím věnovali přípravě zahajovacího ohně jak technicky, tak programově. Vše se zvládlo v pohodě. Oheň hezky hořel, zpěv šel i bez kytary, rádcové vymysleli pěkná povídání k zapalování ohně.
Po skončení ohně  Agi obešla s velkou fakulí všechna týpka, jak je naším letitým zvykem, když je tábor hotov. Od té chvíle si smíme topit v týpí. Fakuli vyrobila Áta a nakonec se ukázalo, že hořela více než půl hodiny, čímž má Áta splněný čin.
Vše vypadalo normálně, dokud se nezjevil šaman a nevybral několik, převážně mladších jedinců na stezku odvahy. My ostatní jsme si mohli jít lehnout. Ale ne na dlouho!
Za chvíli nás vzbudili, dostali jsme příkaz  si zabalit na přenocování a dostavit se do jídelny. Tady nám byly odejmuty baterky, dostali jsme ovesné vločky a černý čaj a odešli jsme z tábora neznámo kam.
Průchod vesnicemi byl v pohodě, ale cesta po tmě po lesních cestách byla náročná. Kolem 3,00 hod. ráno jsme došli na Jelení vrch, kde jsme se uložili ke spánku. Ten však netrval dlouho, kolem šesté ráno jsme se probudili zimou, a tak jsme si sbalili a vydali se zpět do tábora.
Mladší absolvovali pod vedením Koksíka cca 8 kilometrový pochod a kolem jedné v noci se uložili ke spánku.

5. den 3. 7.  2019   středa       „Den unavených a čilých“
  Služba v kuchyni:  Vydry
Táborová služba:  Rysi
Tirawa: Skukum
Hlídky:   0
 Jídelníček
Snídaně
: chleba s marmeládou, čaj
Svačina: meloun
Oběd: květáková polévka, knedlík, koprovka, vejce
Svačina:  jablko
Večeře: chléb s rybičkovou pomazánkou, čaj
Pro mladší byl budíček později vzhledem k včerejšímu nočnímu dobrodružství. Starší se vrátili unavení, a také zalehli. Program dne byl volnější – koupání, hledání klanových míst, hry.

6. den 4. 7.   2019    čtvrtek   „Den pohádkového lesa“
Osda kanet
: Když zjistíš, že jedeš na mrtvém koni, sesedni.
Služba v kuchyni: Lasičky
Táborová služba: Orli
Tirawa: Koksík
Hlídky:   Huroni
Jídelníček
Snídaně
: ovesná kaše, čaj
Svačina: meloun
Oběd: kuřecí vývar, přírodní vepřové plátky s rýží
Svačina:  chlupatec
Večeře: zelňačka
Po snídani byl první nástup k vlajce v krojích. Po ranním bodování jsme uklízeli tábor a po dopolední svačině jsme šli rýžovat zlato do potoka.
Odpoledne si Bobři vyráběli masky a po svačině vyrazili na vycházku do Meziříčí. Za pilou j přebrodili potok a šli loukou i lesem. Cestou  hráli letadla v mlze, cukr, káva, limonáda a hledali  zbytky svačiny, kterou v lese poztráceli skřítci. Potom  nevěděli kudy se vrátit do tábora, a tak  zpívali skřítkům, aby jim ukázali cestu.Do tábora šťastně dorazili k večeři a po nástupu a večerní hygieně  šli spát s další pohádkou na dobrou noc.
Ostatní si s Chmurou ukazovali jak zacházet s pilou, sekerou a nožem, aniž by si ublížili. Trpas nás seznamoval s předpovídáním počasí.
Hezké počasí další den lze určit podle toho, že pavouci pletou sítě, ptáci létají vysoko, večer jsou červánky nebo že se čáry za letadlem rychle rozpouštějí.
Pršet bude  když žížaly vylezou  na povrch, ptáci létají nízko, ráno jsou červánky, kondenzační čára za letadlem se nerozpouští. „Pera (čáry na obloze) znamenají déšť do dvou dnů.
Po svačině jsme byli svoláni písničkou „Sedm žlutých kamínků“ k dalšímu úkolu táborové hry. Nejdříve jsme si museli z uzlovaček svázat lano na zvíře, které máme chytit (byl to Skukum) a po té jsme se dozvěděli, že máme jít do Přístřeškáče. U vstupu jsme museli uvázat uzly a Agi nám vysvětlila, že vstupujeme do Pohádkového lesa. Zde máme chodit podle čísel, která máme hledat. Každé číslo nás vždy navede k dalšímu. Konečně, po dlouhém pobíhání sem a tam jsme došli k číslu kde stálo: „Kopej u tohoto smrku“. Učinili jsme tak a nalezli žlutý kamínek.
Po námaze vynaložené v Pohádkovém lese jsme slupli večeři jako nic. Starší mezitím plnili v táboře náročné úkoly.  Po té jsme se bavili u poradního ohně jako každý večer.

7. den 5. 7.   2019    pátek     „Den prvních návštěv“
Osda kanet: Člověk se musí popálit, aby se naučil, že má nechat oheň na pokoji
Služba v kuchyni: Vydry
Táborová služba: Rysi
Tirawa: Olda
Hlídky:   0
Jídelníček
Snídaně: vánočka, melta
Svačina:  nektarinka
Oběd: pórková polévka, kuře s bramborem
Svačina: jogurt, rohlík
Večeře: želví špagety
Dopoledne jsme hráli hry, měli jsme táborovou školu a v jejím rámci možnost splnit si nějaké zkoušky nebo se něco naučit. Odpoledne jsme šli na dřevo na výroční oheň a měli jsme ho připrsvit. Nezdařilo se, budeme muset pokračovat zítra. Také se začali sjíždět první hosté – bývalí členové  – na oheň, kterým slavíme 30. tábor na tomto místě. Přijel Venda se synem Matějem a 2 morčaty, Bobr a Žába se Žandou a Kryštofem, Eva s Alešem a Lukim, Karamelkou a Kačenkou, Honza s Bohunkou, Eliška…
Večer byl, jako normálně poradní oheň

8. den 6. 7.   2019     sobota  „Den výročního ohně“
Osda kanet: Roznášet klepy je jako hrát dámu se zlým duchem. Tu a tam vyhraješ, ale častěji se chytíš do pasti vlastní hry.
Služba v kuchyni: Orli
Táborová služba: Lasičky
Tirawa:  Venda
Hlídky:   0
Jídelníček
Snídaně: pudink s piškoty
Svačina: nektarinka
Oběd:  bramboračka, bavorské vdolečky
Svačina: jogurt, rohlík
Večeře: špekáčky, chleba, hořčice
Dopoledne se dokončovala příprava na oheň  – pětiboká hranice.
Dostavili se další hosté – Pája se synem Davidem, Honza, Honza právník, Petra a Lenka s rodinami. Odpoledne jsme všichni hráli hry oblíbené  u všech kmenových generací – Hututu a Revoluci. Zejména Hutututu ve věkově smíšeném složení mělo grády.
Každá návštěva si měla připravit 3 otázky o svém působení v oddílech se třemi možnostmi odpovědí. Současní členové je pak obcházeli a snažili se tipnout správnou odpověď. Například: Jaká hra se hrávala po večerce ve štábu a) poker b)  dračí doupě    c) Osadníci z Katanu. Správně je c).
Oheň se povedl, všichni se představili, klany měli připravené pěkné scénky podle zadání – každý klan měl zadaná 4 slova a  jednu rekvizitu. Bylo to super.
Škoda, že se spousta lidí na poslední chvíli omluvila, většino kvůli zdravotním problémům s potomstvem.

9. den  7. 7.   2019     neděle    „Den Safari“
Osda kanet: Nebuď upovídaný, dříve nebo později to bude mít nepříznivý účinek na tebe i na tvé posluchače.
Služba v kuchyni:  Rysi
Táborová služba: Vydry
Tirawa: Skukum
Hlídky:    Huroni
Jídelníček
Snídaně:  ovesná kaše s čokoládou, čaj
Svačina: jablko
Oběd: květáková polévka, bramborový kuba
Svačina:  chlupatec
Večeře: milánské špagety
Dopoledne jsme si společně s hosty zahráli již několik desítek let populární hru „Safari“. Vítězem se stala Zuzka. Hra vydržela až do oběda.
Po poledním klidu měla začít Tahatoka, ale tento plán překazil déšť, a tak jsme se věnovali činnosti „pod střechou“ jako například výrobě dárků na potlač. Také jsme si chodili k určeným lidem plnit úkoly z táborového speciálu.
Večer byl zdařilý poradní oheň. Legenda táborové hry vyprávěla tentokrát o chování nejrůznějších ptáků. Tak třeba truchlivá holubice zpívá vždy, když někdo z našich lidí umře, třeba i daleko za mořem. Z této legendy pak vyplynul úkol utěšit umírajícího indiána. Každý klan, který v úkolu obstál obdržel černý kamínek a jeho členové se mohli klidně uložit k spánku.

10. den  8. 7.  2019   pondělí       „Den zlomené lžíce“
Osda kanet: Každý zápas, vyhraný nebo prohraný nás posiluje pro ten další
Služba v kuchyni: Lasičky
Táborová služba: Orli
Tirawa: Chmura
Hlídky:       0
Jídelníček
Snídaně: ovesná kaše, čaj
Svačina: okurka
Oběd: česnečka, lečo s rýží
Svačina:jogurt, rohlík
Večeře: hrachová polévka s uzeninou, chléb
Snídaňová ovesná kaše byla poněkud tužší konzistence, a tak v ní Adam zlomil hliníkovou lžíci. Odtud i název dne.
Do svačiny bylo naším úkolem truchlit pro zemřelého indiána a důstojně ho pohřbít. Někdo to splnil poctivě a vytvořil mu pěkný hrobeček, jiní si s tím moc práce nedali.
Po svačině probíhala naše tradiční soutěž Tahatoka, která spočívá v nejrůznějších zkouškách šikovnosti, při nichž je hlavní rekvizitou voda.
Vzniklo několik tragikomických situací. Ta nejlepší byla, že Áta si zapomněla po doběhnutí změřit zbylé množství vody a všechnu ji chrstla na Přemka, což znamenalo 0 bodů. V době,kdy probíhala Tahatoka, hráli si Bobři v lese a s Chmurou a Alešem učili správně zatloukat a vytahovat hřebíky. Hodně je to bavilo a umí to už lépe než někteří starší.  Odpoledne byla další část táborové hry nazvaná „Nepřátelský náčelník“. Té se účastnili i Bobři. Spočívala v souboji „každý proti každému“ ve dvou disciplínách. Hodnocení bylo pro každý kmen samostatné.
Byl to souboj s noži (gumovými) u kůlu – podobný je znám z filmu o Vinetouovi  – nazývaný po indiánsku muh – mohwa a  vytlačování z kruhu. Za Hurony zvítězil v muh-mohwě Švestka, ve vytlačování z kruhu Přemek. Den jsme zakončili poradním ohněm.

11. den  9. 7.  2019      úterý       „Den provázkového putování“
Osda kanet: Nesuď svého souseda, dokud jsi nechodil dva úplňky v jeho mokasínech Služba v kuchyni:Vydry
Táborová služba:Rysi
Tirawa:  Koksík
Hlídky:       Meherin
Jídelníček
Snídaně
: vánočka, melta
Svačina: jablko
Oběd: chleba s vepřovou pomazánkou
Svačina: oplatka
Večeře: segedínský guláš, knedlíky
Po nástupu jsme všichni společně vyrazili na trochu zvláštní výlet. Přebrodili jsme Pohořský potok a vydali se po Benešovce do Benešova nad Černou a dále do Dluhoští, kde se začala šířit poplašná zpráva, že půjdeme několik desítek kilometrů do Cetvin. To naštěstí nebyla pravda!
Klany se rozdělily a každý měl dojít na určené místo a odtud do tábora. Rysi si vylosovali Kohouta, Vydry Slepici, Lasičky Hradišťský vrch a Orli vrch Hodonický. Cestu na místo jsme měli za úkol zmapovat pomocí obrázků, cestu do tábora zdokumentovat na provázkové mapě. To znamená, že z každé části cesty, kterou procházíme  musíme na provázek přivázat typickou věc pro ni – oblázek, rostlinu, větvičku…
U poradního ohně proběhne výklad každé z provázkových map.
Bobři se vydali z Benešova na Kuří a odtud do tábora. Opět zažili dobrodružství s hledáním cesty, která vedla cca 10 m od nich. Ale poradili si, lesní skřítci je v tom nenechali a dokonce jim dali tatranky. Do tábora se vracely klany postupně a čas do návratu posledního využívaly k výrobě kačin, zvučících dřívek nebo k dopisování kroniky
Den jako obvykle skončil poradním ohněm

12. den    10. 7.  2019    středa     „Den služby v potoce“
Osda kanet: Prožijete skutečně dobrý život budete-li pomáhat jeden druhému.
Služba v kuchyni: Vydry
Táborová služba:  Lasičky
Tirawa: Olda
Hlídky:       0
Jídelníček
Snídaně:  pudink s piškoty, čaj
Svačina: banán
Oběd:kuřecí vývar s nudlemi, kuře s bramborem
Svačina:  ovocný salát
Večeře :fazole v tomatě, chleba
Po snídani byl nástup na kterém jsme si rozdělili svá budoucí obřadní roucha, která si budeme zdobit. Dopoledne jsme si hráli a trénovali sebeobranu s Alešem a s Medvědem lacrosse.
Vzhledem k tomu, že služba nezvládla mít včas oběd, vzniklá hodina volna byla věnována rukodělkám. Bylo rozhodnuto vrátit se k tradici. Když služba výrazně pokazila nebo zpozdila jídlo, byla za trest hozena do vody. To potkalo dnes Vydry.
Odpoledne opět patřilo hrám a rukodělkám. Večer na poradním ohni jsme debatovali o tom, že se nám tu asi rozlézají nějaké nemoci, a že je třeba s tím něco udělat. Bylo rozhodnuto, že máme  jít za šamanem a požádat ho o radu. Šaman nás pečlivě vyslechl a potom nám věnoval váček s bylinkami, které máme nasypat do ohně a počkat do rána. Klany, které netopily  musely urychleně sehnat dřevo a zatopit, aby uposlechly rady šamana. Jak skvělé je nebýt líní a mít v týpí zásobu dřeva!

13. den  11. 7.  2019    čtvrtek        „Den bez ruky“
Osda kanet: Jsou-li srdce těch co dávají naplněna hněvem, jejich dary jsou malé
Služba v kuchyni: Orli
Táborová služba: Vydry
Tirawa:  Kiki
Hlídky:       Meherin
Jídelníček
Snídaně: chléb s marmeládou, kakao
Svačina: broskev
Oběd: pórková polévka, přírodní vepřové plátky na kmíně, rýže
Svačina: jogurt, rohlík
Večeře: kolínka s rajskou
Ráno jsme vstali a dozvěděli se, že u některých členů klanu propukla zvláštní nemoc – ochrnula jim levá ruka, ale programu se museli zúčastnit jako všichni.
Dopoledne byla na programu hra „černá a bílá hůl, sebeobrana a lacross. Ibirinoko pracovalo na svém úkolu z mezinárodního programu WFIS „Pionet“ a začalo svazovat táborovou bránu.
Na konci poledního klidu nám bylo oznámeno, že jsou všichni vyléčeni a potom začala další z tradičních soutěží Bílý náčelník. Skládala se ze sedmi disciplín: vaření čaje do 10 minut, topografie, přeseknutí šišky na půl, uzle do minuty, signalizace, kimovka a určování pochodových značek.
Následovala večeře a po nástupu poradní oheň s vyhlašováním výsledků. V nejmladší kategorii Plamínků bylo umístění 1. Luki a Páťa, 2. Ondra, 3. Verča. V mladší kategorii „Plameny“ byla na 1. místě Marjánka, na 2. Bedlík. Ve starší kategorii „Ohně“ se o první místo rozdělili Přemek s Átou, o druhé Míša s Karolínkou a třetí se umístil Vašek.

14. den 12. 7.  2019      pátek       „Den masoxových knedlíků“
Osda kanet: Lhaní je velká ostuda – je to štít za nějž zbabělec ukrývá svůj stud
Služba v kuchyni:  Rysi
Táborová služba:  Orli
Tirawa:  Agi
Hlídky:       0
Jídelníček
Snídaně: krupicová kaše, čaj
Svačina: mrkev
Oběd: květáková polévka, ovocné knedlíky
Svačina: chlupatec
Večeře: zelňačka
Ráno bylo hodně zataženo a v noci pršelo, takže se šlo bez rozcvičky rovnou na snídani.
Po nástupu bylo stále pod mrakem,  a tak zase došlo na program pod střechou. Tentokráte jsme si mohli zahrát deskové hry – dámu, člověče, double, piškvorky nebo šibenici.
Po svačině byla slavnost „Bílého dubu“ při které se prověřují naše znalosti o přírodě, určují se rostliny a zvířata a jejich stopy. Soutěž už skoro končila, když se ozvalo hřmění. Honem jsme běželi zabezpečit týpka. Chvíli po té, co jsme doběhli zpět do jídelny začal pořádný slejvák.
Dobu deště jsme trávili obědem a čekáním na přídavky neboť ovocné knedlíky všichni rádi. Přes nelibost vedení Olda zabalil do několika knedlíků také masox, tzv. „knedlíky s překvapením“. Los padl na Švestku, který si pak dlouho vyplachoval pusu čajem.
Po obědě přijeli Hanka a Panda s nákupem a každý jsme dostali jednoho nanuka Míšu.
Potom jsme se dozvěděli, že si máme zabalit na Robinzonádu.
Celé odpoledne střídavě pršelo a svítilo sluníčko, a tak jsme se v těch chvilkách snažili postavit přístřešek a uvařit si z přidělených surovin.
Bobři si zatím společně uvařili k večeři zelňačku, zahráli  hry, vyčistili zoubky a usínali opět při pohádce.
Celkem se všem dařilo a po noční hře, která spočívala v tom, že jsme přes stráže měli proniknout k šamanovi do obřadního týpí, abychom získali další černý kamínek za recitaci ódy na les. Všem se nakonec podařilo úkol splnit a po té jsme dobře usínali v přístřešcích. A jaké byly ódy jednotlivých klanů:

Les je prima kamarád a já ho mám velmi rád.
Je tu hlavně pohoda a taky samá jahoda.
A co je tu dále třeba?
Je tu taky hodně dřeva.
Je tu klid a zdravý vzduch a v mém těle zdravý duch.  (Winingus)

Když duch běží po lese
celá země třese se.
Když mu dojdou síly,
pomohou mu víly           (Akwiah)

Ó duchu lesa krásný
jsi tmavý a přece jasný.
Jsi klidný a přesto života plný
všude tu běhají laně, ptáci, srny       (Telkilai)

Když les ke spánku upadá, pak všude ticho je,
fauna krásně usíná když Panda zahraje.    (Nyank)

15. den   13. 7.  2019    sobota   „Den mokrých spacáků“
Ráno jsme  se probudili do mokrého rána s trochu  mokrými spacáky. Než jsme si začali vařit snídani, dostali jsme vysílačkou příkaz pobalit si osobní věci a jídlo, vydat se zpět do tábora a přístřešky nechat stát.
Vrátili jsme se tedy do našich týpí a v režimu Robinzonády plnili úkoly, vařili si, ale hlavně u ohně sušili věci. Do večera měl už každý vše suché. Tady se ukázala obrovská výhoda týpí – prostor a teplo. Bez nich by se nám tato situace obtížně řešila, protože déšť pokračoval. Bobři měli svou první službu v kuchyni, i když na ni vstali až v 9,00 hod. Chyběl jim budíček.
K snídani nakrájeli vánočku a začali s přípravou oběda – kuřecí vývar a špagety s omáčkou. Páťa a Ondra loupali a  krájeli zeleninu na polévku, Verča s Lukim strouhali sýr, což bylo naposledy bez dozoru, protože hodně moc ujídali.
Oběd se povedl, stejně jako večeře. Potom se pustili do úklidu kuchyně. Proti mytí nádobí nikdo neprotestoval a o utírání velkého hrnce se všichni skoro pohádali. Tak  umyli ještě pár věcí navíc. Po službě byli Bobři unabvení, a tak si šli dříve lehnout.
Večer déšť konečně ustal a my se sešli v obřadním týpí v krojích, tentokrát u slavnostního ohně. Po běžném programu totiž u něj zůstali jen ti, kteří mají skautský slib, aby byli přítomni skládání slibů dalších synů a dcer kmene.
Slib světlušek složily Zuzanka a Maruška
Slib vlčat Bedlík a Adam
Slib skautský Hejkal, Karolínka a Sněhurka.

16. den 14.7.  2019     neděle          „Den akce „mokrý mokasín“
Služba v kuchyni
:  Rysi
Táborová služba:  Orli
Tirawa: Kráťa
Hlídky:       0
Jídelníček
Oběd: kuře s bramborem
Svačina: chléb s čokoládou, čaj
Večeře: fazole v tomatě, chléb
Dnešní den byl ještě dopoledne ve znamení Robinzonády a vlastního stravování.
S chutí jsme vyrazili na akci „mokrý mokasín“, která spočívala v tom, že každý klan vyrazil od svého přístřešku a měl jít vždy 20 minut cesta necesta na každou světovou stranu – západ, jih, východ, sever – mělo to utvořit čtverec, který nás vrátí k přístřešku.
Cesta byla náročná, neposekané louky, mokřiny, potok, kopřivy…. Navíc stále pršelo, a tak jsme po absolvování trasy byli vděční za dobrý oběd, který na nás v táboře čekal. Odpoledne se konečně zase ukázalo sluníčko, a tak nastalo velké uklízení, mytí a praní.
Po svačině nás čekala „Slavnost lovců“, která obsahovala střelbu ze vzduchovky, luku, hod oštěpem, setonův běh, hod na cíl, šplh po laně a překonání lanové překážky. Všem se nám to líbilo.
Večer po poradním ohni nás čekala „stezka duchů“. Světýlka svíček nás přivedla k přístřeškům, kde jsme se museli naučit zpaměti určitý text a ten přednést šamanovi v obřadním týpí. „De mortuis nil nisi bene“ (O mrtvých jen dobře). Kdo to zvládl dostal černý kamínek. A pak už jen zasloužený spánek.

17. den 15. 7.   2019         pondělí   „Den chřestýše“
Osda kanet: Zrada vrhá stín na pouta přátelství, ale pravda je činí jasnějšími než kdykoliv předtím
Služba v kuchyni:  Lasičky
Táborová služba: Rysi
Tirawa:  Kráťa
Hlídky:       0
Jídelníček
Snídaně: krupicová kaše, čaj
Svačina: banán
Oběd:  bramboračka, vdolky
Svačina: chléb s Rybičkovou pomazánkou
Večeře: kolínka s rajskou
Dopoledním programem dnes byl „lov na medvěda“, kterého jsme museli vystopovat, ulovit a nakonec se mu, podle zvyku indiánů, omluvit za to, že jsme ho zabili , a že to bylo jen z hladu.
Dalším programem dne byly „Letní hry kmene“, rukodělky a příprava na potlač.  Poradní oheň byl normální do chvíle, než se zvedli rádcové a odešli. Před jeho ukončením vběhli do týpí Švestka s Míšou s tím, že rádce u potoka kousnul chřestýš když lovili ryby. Klany se rychle rozběhly za svými rádci, transportovaly je do týpí, kde jim rozdělaly oheň a staraly se o ně.

18.. den 16. 7.   2019     úterý      „Den snídaní do postele
Osda kanet
:V hněvu je síla vůle zatížena zlem a člověk se stává nebezpečným sobě i jiným.
Služba v kuchyni: Vydry
Táborová služba: Lasičky
Tirawa:   Chmura
Hlídky:       Meherin
Jídelníček
Snídaně:pudink s piškoty, čaj
Svačina: broskev
Oběd: kuřecí vývar,knedlo, zelo, vepřo
Svačina: ovocný salát
Večeře:  bramborový kuba
Ráno rádcové spali, a tak jsme se museli celé ráno starat sami o sebe i o ně. Donesli jsme jim tedy snídani do postele. Na nástupu jsme se dozvěděli, že je můžeme vyléčit vyrobíme-li jim lék dle starého šifrovaného předpisu. V předpisu stálo:
„Seber list jitrocele, hrst listů řebříčku, tři květy třezalky a větvičku smrku s jehličím ještě zeleným. Vše nadrobno natrhej a krátce svař. Nápoj ještě za tepla takto podávej:
Jednu lžíci na oční víčka nanes, dvě pak dej do úst pacientových, tři rozetři okolo pupíku jeho.Po té nahlas zapěj píseň o kamíncích a nemocného pohlaď po lících.“
Šifru se nám podařilo rozluštit, a tak jsme začali vyrábět odvar z třezalky, řebříčku, smrku.  Po této zázračné medicíně se nám rádcové rychle uzdravili a mohlo se naplno pokračovat v programu.
Bylo třeba připravit dřevo a hranici na sněmovní oheň a na zakončovací oheň a oba ohně technicky připravit. V mezičase se dodělávalo to, co se jště nestihlo z osobních úkolů. Poradní oheň byl jako vždy, a nás pravděpodobně čeká poslední noc v týpí. Zbytek tábora strávíme v přístřešcích, abychom vezli domů suchá týpí.

19. den 17. 7.  2019        středa   „Den velkého stěhování“
Osda kanet: Člověk nikdy nemá zapomenout ocenit laskavost, a to i tu nejmenší.
Služba v kuchyni: Orli
Táborová služba: Vydry
Tirawa: Medvěd
Hlídky:       0
Jídelníček
Snídaně:krupicová kaše se skořicí, čaj
Svačina:meloun
Oběd: pórková polévka, lečo s rýží
Svačina:  chleba, česneková pomazánka
Večeře: koprovka s knedlíkem
Počasí od rána vypadalo dobře, a to znamenalo sbalit si všechny věci a i s postelemi se přestěhovat do přístřešků, které mezitím velcí v lese připravili. To zabralo celé dopoledne. Odpoledne jsme pak všichni pomáhali s bouráním a úklidem týpí do hangáru. Práce nám šla od ruky, a tak jsme rozebrali i kostry a připravili tyče k odvozu. Ve zbytku dne jsme si užili koupání v potoce.
Večer jsme na místě, kde stálo obřadní týpí zapálili poradní oheň.

20. den   18. 7.  2019     čtvrtek     „Den sněmu kmene Arrendahronon“
Osda kanet: Čím je člověk chytřejší, tím méně potřebuje
Služba v kuchyni:  Rysi
Táborová služba:  Orli
Tirawa:  Přemek
Hlídky:       Huroni
Jídelníček Snídaně:   chléb s čokoládou, melta
Svačina:banán
Oběd:  bramboračka, bramboráky
Svačina:bramboráky
Večeře: želví špagety
Po obvyklých raních úkonech – rozcvička, snídaně, nástup přijel traktor s plaťákem a bylo nutné naložit týpiovky, odvézt je na pilu a složit na určené místo, kde na nás budou zase rok čekat. Tam jsme se svezli na plaťáku, zpátky jsme museli pěšky.
Po poledním klidu následovala hra „lov ryb“ kdy jsme museli z potoka vytáhnout co nejvíce kamenů s obrázkem ryby, dát je do sítě a donést co nejrychleji ke stožáru.
Klany co už měly 3×7 kamínků je odnesli na své klanové místo, kde je za odměnu čekala mapa s označeným místem, kde se ukrývá amulet, který celou dobu hledáme.
Lasičky a Vydry ted y vyrazili (po sobě) na určené místo. Lasičky si přinesly amulet a odměnu, Vydry jen odměnu. Rysi a Orli zatím soutěžili o zbylé kamínky, aby se mohli také vydat na cestu.
Večer proběhl sněm kmene Arrendahronon, tentokrát bez kmene Meherin, protože Hanka vyhlásila, že nikdo nemá splněné žádné činy a nemá tedy cenu sněm pro děvčata dělat. Odpadl už po druhé ze stejného důvodu. Sněm Huronů proběhl a byl na něm zvolen nový náčelník Olda.

21. den 19. 7.  2019    pátek     „Den závěrečné slavnosti“
Osda kanet: Nastavte slunci radostnou tvář
Služba v kuchyni: Lasičky
Tirawa: Medvěd
Hlídky:    0
Jídelníček
Snídaně:   chléb s marmeládou, čaj
Svačina: meloun
Oběd:   těstovinový salát
Večeře: špekáčky, chléb, hořčice
druhá večeře: dorty
Dnešní den patřil práci. Bylo třeba rozplést a uklidit postele, poslední noc budeme spát na zemi. Také bylo třeba uklidit tábořiště, dřevárku, připravit závěrečný oheň, který proběhne v „obřadním týpí“, takže jsme také uklízeli táborový kruh.
Orli se mohli vydat za pokladem, zatímco Rysi nikoliv. Ne, že by neměli dostatek kamínků, ale stačili si je poztrácet!
Odpoledne byl „Potlač“, ale nebyl nic moc na to, kolik času se věnovalo jeho přípravě. Kromě bobří „bosonohé stezky“ to byla obyčejná úkolovka  bez dárků jejichž výrobu všichni úspěšně celý tábor předstírali, zpestřená „nakupováním“ sladkostí za papírky získané splněním jednotlivých úkolů. Ale všichni se dobře bavili, což je pro někoho podstatné.
Večer byl závěrečný oheň, kde kromě pěkně připravených scének proběhlo i vyhodnocení celého tábora a předání táborových vysvědčení.

22. den  20. 7.   2019    sobota       „Zemřel tábor, ať žije tábor“
Jídelníček
Snídaně:    vánočka, kakao
Jídlo na cestu
Hned ráno se musel nadvakrát naložit traktor. Jednou aby odvezl věci na pilu, kde je naložíme na náklaďák, po druhé odvezl zavazadla všech, kteří pojedou autobusem na autobusovou zastávku. Vše se stihlo, všichni a všechno přijelo včas, a tak zbývalo zakřičet tradiční „Tábor ahooooj“ a vydat se na cestu domů, která proběhla hladce. Výsledky našeho snažení:
Pořádek v týpí:
1. klan Akwiah              98 bodů
2. klan Winingus          75 bodů
3. klan Matho                62 bodů
4. klan Telkilai              54 bodů
5. klan Nyank                44 bodů

Výsledky celotáborového klání klanů:
1. klan Winingus           217 bodů
2. klan Akwiah               200 bodů
3. klan Telkilai               190 bodů
4. klan Nyank                 115 bodů

Výsledky celotáborového bobřího klání:
1. Patrik   90 bodů         2. Luki    88 bodů        3. Ondra   79 bodů      4. Verča   67 bodů

Pořadí jednotlivců v táborovém klání:
1. Míša                  345 bodů         8 tesáků             Ahota-su – pokračující ve správné věci
2. Karolínka        275 bodů          4 tesáky             Majawi-iska – hledající správnou cestu
3. Přemek            240 bodů          3 tesáky            Majawi-iska – hledající správnou cestu
4. Áta                    227 bodů          2 tesáky            Majawi-iska – hledající správnou cestu
5. Vašek                191 bodů           5 tesáků           Hekeko – ta – pracující pro dobrou věc
6. Kačitanka         180 bodů          3 tesáky          Majawi-iska – hledající správnou cestu
7. Cibi                    177 bodů           žádný tesák
8. Kája                   176 bodů          1 tesák
9. Bedlík                165 bodů          4 tesáky         Majawi-iska – hledající správnou cestu
10. Marjánka        155 bodů          3 tesáky         Majawi-iska – hledající správnou cestu
11. Adam                142 bodů         3 tesáky
12. Jeřabinec         139 bodů         2 tesáky         Majawi-iska – hledající správnou cestu
13. Tomík              124 bodů          1 tesák
14. Bůr                   115 bodů          2 tesáky        Majawi-iska – hledající správnou cestu
Švestka                   115 bodů         2 tesáky
16. Maruška          112 bodů         1 tesák
Zuzka                     112 bodů         1 tesák
18. Hejkal              104 bodů        žádný tesák
19. Honza              102 bodů        2 tesáky
20. Anežka             73 bodů         1 tesák
21. Štěpka              72 bodů          1 tesák
22. Vojta                27 bodů          žádný tesák

Táborová písnička:
Sedíš tu a posloucháš, co stromy šeptají
ochranný že amulet tu hory skrývají.

R1: Sedm žlutých kamínků máš na dlani,
sedm žlutých kamínků, sedm svítání

Odvážně jdi s kmenem svým stále cestou vpřed,
ať zázračný amulet vám nezakryje led

R2: Sedm modrých kamínků, těžké kroky zní
sedm modrých kamínků, sedm dlouhých dní

Až zdoláš co je před tebou, tak znavem budeš moc,
však přesto s druhy svými přežiješ těžkou noc

R3: Sedm černých kamínků tu leží před tebou,
sedm černých kamínků povede tě tmou

Když se svým týmem obstojíš amulet je tu hned
potom se svým klanem sklidíš jenom med

R4: Jednadvacet kamínků svíráš v zápěstí
jednadvacet kamínků amulet zajistí

autor poslední sloky a posledního refreénu: Švestka

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář