Letní filmová škola

Letos jsme neměli příliš času na přípravu letního tábora jako programovou, tak tu technickou z důvodů epidemie Covid-19. Díky sehranému týmu vedení střediska a oddílů se ale vše podařilo a my jsme mohli vyrazit.
Počasí nám střídvě přálo i nepřálo. Nejhorší byly poslední 3 dny tábora, které téměř kompletně propršely. Aspoň na den odjezdu se na nás usmálo sluníčko.
Tábor probíhal jako obvykle, tedy skvěle – dobrá parta, dobré jídlo, dobrý program! Velké díky všem, kteří se na této práci podíleli.
Bylo natočeno celkem 5 filmů. Čtyři klanové pohádky  a jeden společný film podle scénáře orlího Sagamora Agi, v režii Sachema Ipavy Pandy a s hvězdným obsazením renomovaných i nově angažovaných herců filmového studia „Gatagewa Pictures“. Jeho název je „Nedávno jsem byl  na hřbitově maminko“.
Všechny filmy byly nominovány na studiového Oscara a budou mít slavnostní premiéru na podzim.
Proběhly téměř všechny tradiční akce, uskutečnil se 37. sněm kmene Arrendahronon (Huronů) a 64. sněm kmene Meherin. Vlčácký slib složil bojovník Tomík, skautský pak bojovník Švestka.
Kdo by chtěl vědět něco víc o táborovém dění, může pokračovat  další částí článku.

Táborová sestava:
Rada starších: Panda, Hanka, Kráťa, Koksík, Chmura, Sněhurka, Skukum, Oda, Agi, Kiki
klan černé Lasičky: Kačitanka, Karolínka, Marjánka, Maruška, Štěpka, Zuzka
klan hnědého Bobra: Míša, Švestka, Šárka, Julča, Verča, Páťa, Ondra
klan černého Orla: Přemek, Tomík, Adam, Jindra, Milan, Vojta
klan hnědého Rysa: Medvěd, Hejkal, Franta, Honza, Bůr, Vašek

1.7.2020
K odjezdu se sešli všichni včas a luxusní cesta poloprázdným autobusem skončila šťastně v Meziříčí. Početná přípravka odvedla velký kus práce, a tak jsme přijeli do plně postaveného tábora. Jen sklípek se dokončoval. Po obědě z vlastních zásob jsme se pustili od vyplétání postelí a zařizování tee-pee. Do večera jsme všichni spali na svých postelích, jen ráhýnka a ohniště někomu zbyla na další den.

2.7.2020
Heslo dne:
Poraď se s každým, ale svůj úsudek si ponechej
Jídelníček: SN: chleba s marmeládou SV: okurka O: Bramboračka, milánské špagety SV: chlupatec  VE: zelňačka s chlebem
Ráno jsme měli za úkol dokončit zařizování tee-pee – ráhýnka na věci, ohniště. Práce se vlekla a byla přerušována deštěm. Proto se rozhodlo odložit zahajovací oheň na zítra. Za pomoci starších a zkušených se podařilo tee-pee do večera kvalitně zařídit. Dále je vysekána cesta k umývárně a táborovému kruhu, je postaven stožár a sesbíraný materiál na výrobu fakulí.
Večer jsme se sešli v jídelně, abychom se společně seznámili s táborovým řádem a pravidly táborové hry. Letos jsme na táboře jako žáci Letní filmové školy pořádané slavným studiem „Gatagewa pictures“. Někteří z nás získají role v novém filmu s názvem „Nedávno jsem byl  na hřbitově maminko“ a každý klan si zrežíruje a obsadí ještě svůj vlastní film na téma pohádek, které obdrželi rádcové družin ještě před táborem – např. „O líném Honzovi“ nebo „O Popelákovi“. Hlavním režisérem byl Panda, který také všechny filmy natáčel. Na závěr jsme si přečetli první kapitolu z knížky od Františka Nepila „Naschválníčci“. Jsou to zvláštní skřítci, kteří způsobují nejrůznější nedopatření na táborech. Jmenují se Škudibík a Mezulán a jejich přítomnost se pozná podle toho, že ve vzduchu je cítit vůně připáleného kotlíku.

3.7.2020
Heslo dne:
Nepotřebuji přítele, který kývne na všechno co řeknu. Můj stín kývá přesněji. Slovo dne: napínáček
Manager dne: Chmura
Catering: Orli
TS a Hlídky: Bobři
Jídelníček: SN: porridge, čaj  SV: nektarinka O: kuřecí vývar, bramborový kuba SV: jogurt, rohlík  VE: hrachovka, chleba
Po dodělání některých drobností jsme zahájili „školu herectví“ s Agi a „táborovuu školu“ na téma zacházení s nástroji. Odpoledne patřilo hrám jako Hutututu, americká vybíjená a také jsme si připravovali progeam k závěrečnému ohni – scénky na téma „Filmový štáb na skautském táboře.“ Přijel se na ás podívat bývalý člen, rádce klanu bílého Vlka Goran se synem Edíkem. Všechny klany předvedly excelentní výkony. Po ohni přišlo slavnostní zapálení ohňů v tee-pee, které vždy symbolizuje ukončení prací na stavbě a vybavení tábora a zahájení programu. Od toho dne si klany smí večer v tee-pee topit.

4.7.2020
Heslo dne:
Moudrý se i odhloupého učí.
Slovo dne: kartáček
Manager dne:     Koksík
Catering:Rysi
TS a Hlídky:  Lasičky
Jídelníček:SN: krupička se skořicí, čaj SV :jablko O: chleba s Rybičkovou pomazánkou SV:  jesenka VE: segedínský guláš, houskové knedlíky
Z kroniky klanu černého Orla:
Po budíčku, rozcvičce a snídani byl první nástup ke vztyčení vlajky na letošním táboře. Po nástupu jsme vyrazili na výlet. Naše první zastávka byla v zaniklé obci Velíška a tam nám Kráťa vyprávěl příběh o lordu Buquoyovi, kterému patřilo novohradské panství a ztraceném pokladu. Hráli jsme hru „Žezla“ kdy jsme si svoje žezlo schovali a museli najít žezla jiných klanů. Zde jsme si také poprvé symbolicky čistili zuby. Dále jsme pokračovali na kopec, kde byla podivná propast či jeskyně o které jsme se dozvěděli, že to jsou základy větrného mlýna, který zde dříve stával. Poobědvali jsme zde a každý dostal za úkol uvázat co nejrychleji co nejvíce uzlů. Nejvíce jich uvázal Tomík – 8.  Pokračovali jsme v cestě přes Hodonice a Hodonický vrch. Cestou jsme si ještě čistili zuby, hráli sledovačku, hledali Jesenky, a tak nám cesta zpět do tábora rychle uběhla. Po návratu jsme se dozvěděli, že se ztratil scénář k hlavnímu filmu, a že ho musíme najít. Obcházeli jsme nejrůznější lidi, o kterých jsme si mysleli, že by nám mohli poradit. Vždycky jsme museli splnit úkol a pak jít za někým jiným. Nakonec se scénář našel založený u Pandy v bedně. Po poradním ohni jsme šli spát.

5.7.2020
Heslo dne:
Na to, abyste na sobě začali pracovat není pozdě. Přestat s tím je vždy brzo.  Slovo dne:personifikace
Manager dne:   Kikina
Catering:Bobři
TS a Hlídky: Orli
Jídelníček: SN:  chleba s čokoládou, melta SV: rajče O: kuřecí vývar, čočka, vejce, okurka SV: chléb s rozhudou VE: kolínka na sladko – skořice, mák
Dopolední program byl jednoduchý a potřebný – šlo se prát. Ne mezi sebou, ale každý své oblečení.
Po svačině byla opět „škola herectví“ a „táborová škola“ na téma zdravověda s Eliškou. Největší legrace byla při předvádění zdravotních úkonů na Frantovi, který dělal figuranta. V herecké škole jsme předváděli krátké etudy či scénky na nejrůznější témata, jako např. Co nelze dělat na kurzu vyšívání, v řeznictví, v chrámu sv. Víta. Co by vás překvapilo po návratu z výletu, v hladomorně, v sedmém nebi….
Potom jsme se  vydali do okolí tábora vyhledat vhodné exteriéry a natočit v nich videoklip na téma „spartakiáda“
U poradního ohně jsme, mimo jiné, měli předvést tragédii motivovanou slovy personifikace, hlídka a osvětlovač. Tragédie vypadala takto:
Na scéně osvětlovač stál,
ani hlásku nevydal,
před chvílí se ještě smál
když režiséra ubodal.
Tu se náhle rozvzpomněl, že venku hlídka je,
a takk se rychle rozhodl, že hlídku zabije.
Dva hrobečky vedle sebe,
zvukař vchází do dveří,
za chvíli už bude třetí,
když se dílo podaří.
Když se dosti ujistil, že ho nemá kdo už štvát,
ze studia odešel a šel domů a šel spát.
Po cestě však na něj veliký sloup spadl
a tenhleten osvětlovač mrtev k zemi padl.

6.7.2020
Heslo dne:
Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, a proto měním sám sebe
. Slovo dne:máslo
Manager dne:    Brčál
Catering:Lasičky
TS a Hlídky:  Rysi
Jídelníček:  SN: pudink, piškoty, ča jSV:nektarinka O: květáková polévka, bavorské vdolečky SV: ovocný salát VE: koprovka s vejcem, houskový knedlík
Dnešní den byl dnem sportovním. Do svačiny jsme hráli na rozcvičení hututu. Po svačině byly zahájeny Letní hry kmenů. Po svačině probíhal souboj klanů v přetahované a vybíjené.
Po obědě byly disciplíny pro jednotlivce jako běh, hod na cíl, Setonův běh, střelba z luku a vzduchovky, přechod slickline, lanové prolézačky, šplh po laně a další. Po svačině následoval casting na obsazení rolí v hlavním filmu. Každý uchazeč si měl připravit básničku nebo písničku a repliku postavy o kterou má zájem. Byla u toho legrace a jsme zvědaví, kdo uspěl. Večer u poradního ohně jsme zpívali bez kytary a bez Pandy a četli opět Naschválníčky.
Pořadí v Letních hrách kmenů bylo následující:
Plamínky:
1.Tomík 2.Adam 3. Jindra 4. Zuzka 5. Šárka 6. Páťa 7. Milan 8. Julča 9. Verča 10. Ondra
Plameny: 1. Franta 2. Hejkal, Marjánka 4. Bůr  5. Štěpka  6. Vašek 7. Honza 8. Vojta   9. Maruška
Ohně: 1. Přemek 2. Míša 3. Kačitanka 4. Švestka 5. Karolínka 6. Medvěd

7.7.2020
Heslo dne:
   I když krokodýl sežral tvého nepřítele, neznamená to, že se stal tvým přítelem
Slovo dne:červotoč
Manager dne:  Kráťa
Catering:Orli
TS a Hlídky: Bobři
Jídelníček: SN: porridge, čaj  SV: jablko O: chleba s ředkvičkovou nebo vepřovou pomazánkou SV: jesenka VE: přírodní vepřové plátky s rýží
I dnes jsme se vydali na celodenní výlet. Vedla ho Agi a navštívili jsme při něm zaniklé obce  Klepná, Třebíčko, Polžov a Jitronice. Většinou byly vysídleny v souvislosti s koncem 2.světové války a uzavírání hraničního pásma. Na zastávkách na místě, kde se nacházely jednotlivé obce jsme dostali za úkol třeba vyrobit vodní mlýnek, přečíst nápis s co největší vzdálenosti nebo hledat „poklad“ v podobě jesenek. Potkali jsme něco málo jahod, borůvek a hub, čeho byl ale přebytek, to byla klíšťata. Hejkal vyjádřil svou lásku k tomuto obtížnému hmyzu větou: „ kdybych nebyl skautem, rozjel bych je autem“.
Den jsme jako obvykle zakončili poradním ohněm a četbou Naschválníčků.

8.7.2020
Heslo dne:
Moc není člověku dána, aby utlačoval slabého, nýbrž ahy ho podporoval a pomáhal mu
Slovo dne: nevídané:
Manager dne
: Skukum
Catering:Rysi
TS a Hlídky:  Lasičky
Jídelníček: SN:  vánočka, melta SV: nektarinka O: kuřecí vývar, ovocné knedlíky SV:jogurt, rohlík VE:  brambory, lečo s klobásou
Dopoledne vypuklo „ostré“ natáčení hlavního filmu letošní filmové školy. Každý má nějakou roli větší či menší. Ti kdo zrovna nenatáčeli vyráběli prstové maňásky. Každý měl svého představit na poradním ohni a dobře si ho schovat, protože ho bude ještě potřebovat. Odpoledne proběhla tradiční táborová akce „Slavnost bílého dubu“ a konkurenční studio uneslo Kikinu a za její navrácení požadovalo text scénáře. Měli jsme ho donést na pilu, ale tak, aby ho u nás nikdo nenašel. Strážci byly Hanka a Sněhurka, ale všichni jsme prošli, byť nás donutili vysléct i ponožky. Kiki se úspěšně vrátila a konkurenti nepřišli na to, že jsme jim podstrčili falešný scénář.
.Výsledky Bílého náčelníka:
Plamínky:
1. Šárka 2. Zuzka 3. Tomík 4. Jindra 5. Verča  6. Páťa 7. Adam 8. Ondra Julča  10. Milan
Plameny: 1. marjánka 2. Štěpka, Franta 4. Hejkal 5. Honza 6.Vašek 7. Maruška 8. Vojta  Ohně:1. Míša, Přemek, Kačitanka 4. Karolínka 5. Švestka 6. Medvěd

9.7. 2020
Heslo dne:
Když člověk někoho ponižuje, pak je sám nízký
Slovo dne:deset
Manager dne: Olda
Catering:Bobři
TS a Hlídky: Orli
Jídelníček: SN: pudink, piškoty, čaj SV:okurka O:květáková polévka, segedinský guláš, houskový knedlík SV:jogurt, rohlík VE:hrachovka, chleba
Většina dnešního dne byla věnována natáčení a pokračování s výrobou maňásků. Tuhle činnost jsme si zpestřili drobnými hrami jako jsou třeba „letadla v mlze“ a bojovkou nazvanou „Latrina“. Úkolem hráčů je najít latrinu a vzít si z ní lístek. Každý má 3 životy – 3 toaletní papíry. S jejich pomocí se může vykoupit chytí-li ho průjmy. Životy si může doplnit, chytí-li zácpu. Vyhhraje ten, komu se podaří uskutečnit co nejvíce návštěv latriny. Prostě legrace. Den jsme zakončili jako vždy při poradním ohni.

10. 7. 2020
Heslo dne:
Nadme-li se ještěrka má pocit, že je větší než had
Slovo dne:okurka
Manager dne:   Agi
Catering:Lasičky
TS a Hlídky:  Rysi
Jídelníček: SN: porridge, čaj SV :jablko O:chléb, rybičková nebo česneková pomazánka SV: jesenka VE: kuře s bramborem
Dnes jsme vyrazili na výlet do Pohorské vsi, kde se na venkovském hřbitůvku natáčely exteriéry k našemu filmu. Cestou k cíli jsme samozřejmě hráli spoustu oblíbených her včetně sledovačky. Jako bonus ke svačině nám Panda s Hankou přivezli banány. Do tábora jsme se vrátili až večer a po večeři jsme se sesedli k poradnímu ohni.

11.7.2020
Heslo dne:
Srdce máme proto, aby mělo kde bydlet dobro a láska k druhým lidem.
Slovo dne:ručník
Manager dne:    Kikina
Catering:Orli
TS a Hlídky:   Bobři
Jídelníček:  SN: Krupička, čaj   SV  :rajče O: kuřecí vývar, svíčková, houskový knedlík SV: ovocný salát  VE: bramborové šišky s povidlovou omáčkou, strouhankou nebo mákem
Počasí nám nepřálo, většina dne propršela. Přesto se i nadále natáčelo a odpoledne přišla na řadu další tradiční akce v podobě „Slavnosti bílého dubu“. Ta prověřuje naše znalosti o přírodě. Kvůli počasí musela proběhnout v komorní podobě, nicméně se vydařila. Den jsme opět zakončili poradním ohněm.
Výsledky slavnosti Bílého dubu:
Plamínky:
1. Zuzka 2.Verča 3. Ondra 4. Tomík, Šárka 6. Adam 7. Milan 8. Páťa 9. Julča 10. Jindra
Plameny: 1. Hejkal 2. Maruška 3. Honza 4. Franta 5. Štěpka 6. Bůr 7. Marjánka 8. Vojta Ohně: 1. Medvěd 2. Švestka 3. Míša 4. Karolínka, Kačitanka

12. 7. 2020
Heslo dne:
Odsuzuji-li chyby svých přátel neznamená to, že je přestávám mít rád
Slovo dne:sucho
Manager dne:
Catering:Rysi
TS a Hlídky: 0
Jídelníček: SN: vánočka, melta SV: ovocný salát O: pórková polévka, bramborový kuba SV +VE: každý klan dle vlastní volby s přidělených surovin
Dopoledne se ještě dotáčel hlavní film, aby mohlo dojít na filmy klanové. Po obědě nás čekal odchod na Robinzonádu. Museli jsme si zabalit věci na přenocování, získat zásoby plněním různých úkolů jako bylo uzlování, kimovka, signalizace semaforem, kontrola osobních věcí. Potom jsme se rozešli na určená místa. Bobři k bývalému seníku, což je nejblíže k táboru, Rysi a Orli na druhý břeh potoka – Rysi od lávky proti proudu, Orli naopak po proudu. Lasičky byly na tradičním místě v přístřeškovém lese. Každý klan měl vysílačku a každou hodinu hlásil co dělá. Mimo jiné úkoly měl každý klan umístit aspoň metr od přístřešku „vlajku“ a přes noc ji uhlídat. Letos jsme z časových důvodů museli tuto tradiční akci zkrátit a odpustit si noční plíženou s honičkou. Vlajku si nikdo neuhlídal.

13.7.2020
Jídelníček: VE: guláš, kolínka
Dnešní den strávily klany mimo tábor ve svých přístřešcích, kde si vařily ze získaných surovin, plnily různé úkoly a dokončovaly scénáře svých filmových pohádek. Orli se vraceli dříve, protože bylo třeba natočit jejich klanový film, aby v něm hráli ještě všichni . Večer se všichni vrátili do tábora po té, co dokonale uklidili místo, kde dva dny tábořili. Po dobré večeři jsme se opět sesedli u poradního ohně.

14.7.2020
Heslo dne:
Když pliveš vzhůru, zakryj si tvář
Slovo dne: metronom
Manager dne:  Koksík
Catering:    Bobři  TS a Hlídky:   Orli
Jídelníček:SN:  krupička, čaj SV: meloun O:   kuřecí vývar, knedlo, vepřo, zelo SV:  jogurt, rohlík  VE: milánské špagety
Vzhledem ke špatné meteorologické prognóze jsme si dopoledne museli sbalit své věci a i s postelemi se přestěhovat do klanových přístřešků v lese. Odpoledne jsme složili všechna tee-pee, abychom je do Prahy dovezli suchá. Neměli bychom totiž ty velké plachty, kde usušit. Při té příležitosti vypuklo i praní a povinné sprchování.
Odpoledne se hrály hry a postupně probíhalo natáčení klanových pohádek. Večer proběhl poradní oheň v obřadním tee-pee, tedy přesněji řečeno v jeho kostře.

15.7.2020
Heslo dne: Co velcí činí, o tom budou mladí tlachat
Slovo dne: rozruch
Manager dne:   Chmura
Catering: Lasičky
TS a Hlídky: Rysi
Jídelníček: SN:  chleba s marmeládou, melta  SV: nektarinka O: květáková polévka, bavorské vdolečky SV: chléb s rybičkovou pomazánkou VE: kuře s bramborem
Dnes se ukázalo, že jsme tee-pee zbourali v pravý čas. Program dne sestával z přípravy na sněm – hranice, sběr smůly, výroba fakulí, dřevo na přílož. Byly prověřovány splněné činy a pro zpestření se zahrálo pár her. Večer už pršelo,a tak jsme místo poradního ohně poseděli s kytarou a obvyklým programem v jídelně.

16.7.2020
Heslo dne: N
ežli jdeš o něco prosit, prohledej vlastní truhlu.
Slovo dne: kostička
Manager dne:  Kráťa
Catering: Orli TS a Hlídky:  Bobři
Jídelníček:SN:krupička, čaj  SV: banán O: bramboračka, guláš, kolínka SV: chleba, česneková pomazánka VE: zelňačka, chleba
Dnešní den byl opět celý deštivý. Každý klan měl svůj program související s plněním indexových úkolů a přípravy na sněm. Mnozí na něm budou poprvé. Rysi natáčeli ještě svůj film a užili si přitom spoustu legrace. Dobře se bavilo i publikum. Třeba když spřežení Chmura, Kráťa vezlo Popeláka Hejkala na ples a vyklopili ho nebo když spřežení najednou zmizelo ze záběru… Místo poradního ohně jsme opět večer poseděli v jídelně a po písničce na dobrou noc jsme se odebrali spát.

17.7.2020
Heslo dne: Život je jako diamant – tvrdý, ale krásný
Slovo dne: kakao
Manager dne: Agi
Catering: Rysi
TS a Hlídky:   Lasičky
Jídelníček: SN:  vánočka, melta  SV: banán  O: lečo s klobásou a brambory  SV: chlupatec  VE: milánské špagety
Dnes se ve vytrvalém dešti objevily i mezery, a tak jsme si mohli zahrát hru na obránce kruhu místo milovaného Safari. Potom přijel traktor a všichni jsme nakládali tyče a stoly, které jsme pak na pile uklidili, aby nám vydržely do příštího roku. Je to kus práce, ale zase jsme se svezli až na pilu s traktorem.
Po návratu jsme se naobědvali a hráli jsme v jídelně hry typu „Skotský telegram“ a doufali, že v mezeře mezi deštěm uhrajeme Tahatoku. Povedlo se, ale ve velmi zjednodušené variantě. Večer se konečně uskutečnily tradiční sněmy kmenů ,(37. sněm kmene Arrendahronon, 64. sněm kmene Meherin)  díky tomu, že se opět  objevila mezera v nepřetržitém dešti. Po ukončení obvyklého programu sněmu – udílení činů, udílení stupňů LM a hodnocení činnosti zůstali u ohně jen ti, kteří mají skautský slib, aby byli svědky složení skautského slibu Švestkou a vlčáckého slibu Tomíkem.

18.7.2020
Heslo dne: Jestliže zakřičíte, váš hlas bude slyšet několik desítek metrů, když však budete přemýšlet vaše myšlenky obletí celý svět
Slovo dne: konec
Manager dne: Kráťa
Catering: Bobři
TS a Hlídky
: 0
Jídelníček:SN:  porridge SV: mrkev O: těstovinový salát SV: ovocný salát VE: špekáčky, chléb, hořčice
I dnešní den, který byl posledním dnem tábora byl deštivý. Programem bylo bourání táborových staveb, odpojení vodárny a obecný úklid tábořiště. Služba navíc chystala svačiny na zítřek do autobusu. S napětím se čekalo zda se nám povede uskutečnit závěrečný oheň. Podařilo se, ale ne celý. Déšť nás vyhnal opět do jídelny, kde proběhlo vyhodnocování, závěrečný přípitek „dotočné“a tradiční odměna v podobě dortů.

19.7.2020
Ráno jsme vstali, posnídali vánočkua čaj a začali dobalovat osobní věci, rušit střechu na kuchyni, uklízet přístřešky – všechno bylo mokré, protože do rána pršelo. Ještě že aspoň  dnešní den se počasí trochu umoudřilo! Pak už přijel traktor s plaťákem, vše jsme naložili a odvezli na pilu, kde byly věci naloženy do náklaďáku, naše zavazadla byla odvezena na zastávku autobusu. Ten přijel včas a cesta k domovu proběhla hladce a bez problémů. Zemřel tábor, ať žije tábor!

Celkové výsledky:
Bodování tee-pee:
1. klan černé Lasičky 113 bodů;
2. klan černého Orla 90 bodů;
3. klan hnědého Bobra 86 bodů;
4. klan hnědého Rysa 50 bodů.
Táborová hra:
1. klan černé Lasičky 486 bodů;
2. klan hnědého Bobra 401 bodů;
3. klan černého Orla 393 bodů;
4. klan hnědého Rysa 330 bodů

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář