Velikonoce a četníci

Klanovky v měsíci dubnu byly poznamenány nevalnou účastí, většinou z důvodů zdravotních. Nicméně na tento měsíc letos připadly Velikonoce  a tím i naše tradiční jarní výprava, která bývá pro nováčky prubířským kamenem a přípravou na letní tábor, který už nám klepe na dveře.

Četnické pátrací Velikonoce

V duchu tohoto názvu se nesl celý program výpravy, který byl, jak jinak při této tématice, dílem bratra Kraťase.
Velikonoční prázdniny jsme trávili v Měsíčním údolí. Ocitli jsme se v četnické škole z období první republiky a spolu s jedním mladým nadšencem jsme prodělávali nutný výcvik, abychom posléze byli „odveleni“ na četnickou stanici do Vlašimi.
Při řešení jednoho případu vloupání, jak pravila legenda,  pomohli i skauti, kteří místo pokladu ke své skautské hře náhodně objevili ukradené peníze.

Prohlédli jsme si vybavený prvorepublikový kriminalistický kufřík a trénovali trasologii – tedy vyhodnocování místa činu dle stop včetně jejich odlévání. Vyzkoušeli jsme si daktyloskopii – snímání otisků prstů a jejich vyhodnocování a určování, zakreslení místa činu a nakreslení plánku okolí, orientaci, celodenní obchůzku terénu. Nechyběl ani výcvik ve střelbě, zacházení se šavlí- seky, body, machy – a pořadovka se zbraní, samozřejmě maketou, byť věrnou.
Mohli jsme si vyzkoušet i dobovou četnickou uniformu ve které jsme se s chutí dali vyfotografovat.K výcviku patřilo i to, že jsme si po celou dobu družinově vařili veškeré jídlo na ohni, a to většinou úspěšně.
A protože byly Velikonoce, nezanedbali jsme ani velikonoční tvoření. A tak si každý z nás vyrobil  škrobový papír s originálním vzorem, z něj pak krabičku na pomlázku, dále jsme vytvořili velikonočního ptáčka s pomocí kynutého těsta, párátek a rozinek, zdobili beránka a  vyfouknuté vajíčko.
Nedělní odpoledne patřilo barvení vajíček, ale zdobení bylinkami nějak selhalo, takže jsme nakonec měli jen normálně obarvená vajíčka.
Kluci si sehnali vrbové proutky a  od Pandy se naučili plést pořádnou pomlázku, kterou také v pondělí řádně vyzkoušeli.

Měsíční údolí je krásné, počasí nám celkem přálo, jídlo bylo vynikající, program super, odměna pro vítěze v podobě slaného dortu bezkonkurenční, pomlázka, která se objevila v krabičkách také nebyla k zahození…. Prostě to byly zase super prázdniny.
Kdo se chce přesvědčit, může si prohlédnout fotky z této výpravy (a i z předchozích) v rubrice „Fotky naší činnosti“.

Hodnosti těch, kteří úspěšně dokončili výcvik:

Štábní strážmistr: Agi, Renča, Kikina, Šárka, Kačitanka, Ema
Strážmistr: Olda, Kapsa, Brčál

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář