Kronika expedice Labrador 2014

Sestava
Rada starších Panda
Hanka Kráťa Diki Růža Chmura
Vydry
Agáta Šárka Kačitanka Marcelka Bóďa Kája
Lasičky Kikina
Renča Karolínka Livie Eliška
Rysi Olda
Kapsa Kolečko Kačírek Jája Janík
Orli Brčál
Vráťa Švestka Marek Patník Péťa Daník

Pondělí 30.6.2014
Sešli jsme se na nádraží všichni včas a v pohodě jsme zaujali svá místa ve vlaku. Pohoda trvala však jen do doby než nám průvodčí oznámila. že z Tábora do Českých Budějovic pojedeme autobusy. Ach jo!
V Budějkách jsme byli celkem včas a pohodlně, ale třebaže se jednalo o mezinárodní rychlík, rezervace už byly zrušeny a místa obsazena těmi, kteří nastupovali před příjezdem výlukových autobusů. Do Kaplice jsme to přežili a pak hurá objednaným autobusem do Meziříčí na naši krásnou louku.
Tam už nás čekal, za víkend obětavci zbudovaný tábor – kuchyň v provozu, obě latriny, týpka s liningy – fakt dobrá práce. Díky Pando, Kráťo, Šiško, Hřibe, Pájo, Jirko a |Jirko, Drobku, Petře, Oldo, Brčále
Na nástupu jsme odevzdali test na jehož zpracování jsme měli celou cestu a skládal se z hádanek, křížovky, hlavolamů a úkolů na pozorování a postřeh a hned jsme se pustili do úpravy a vyplétání postelí, abychom večer už spali na nich. Povedlo se!

Úterý 1.7.2014
Heslo dne: Týden pracovitého člověka je sedm dní, týden lenocha je sedmkrát zítra.
Služba: Lasičky
Jídelníček: snídaně: chleba s nuxie, čaj   svačina: jablko oběd: kuřecí vývar s nudlemi, bramborové knedlíky, zelí, cibulka svačina: chleba, rybičková pomazánka, čaj večeře: milánské špagety Dnes byl budíček později než obvykle a rozcvička nebyla. Dopoledne jsme pracovali na vnitřním vybavení týpí – ráhna, rošty, vybalování a zavěšování věcí, ohniště. Tento program vydržel některým klanům až do večera, ti zdatnější pomáhali na celotáborově prospěšných stavbách, jako bylo vykopání jámy na stožár, úpravy u táborového kruhu a v obřadním týpí.

Středa 2.7.2014
Heslo dne:
Co stojí za to, aby bylo vykonáno, stojí za to, aby bylo vykonáno dobře. Služba: Rysi
Jídelníček: snídaně: pudink s ovocem a piškoty, čaj svačina: okurka oběd: pórková polévka, čočka, vejce, okurka svačina: chlupatý chleba   večeře: bramborový kuba
Z expedičního deníku klanu Rysů:
Jako služba jsme dnes vstávali v 6 hodin ráno. K snídani jsme vařili jahodový pudink, který jsme, kupodivu, nespálili. V 7,00 hod. byl budíček a následovala rozcvička vedená Agátou. Do potoka byli ze služby uvolněni Kolečko a Daník. Snídaně byla trochu opožděná, protože se nám nechtěla vařit voda na čaj. Všichni na to ale zapomněli, když ochutnali výborný pudink. Jája topil a Kapsa s Daníkem se snažili dělat dříví. Přemek a Olda byli k dispozici na nečekané úkoly. Ostatní klany se věnovaly přípravě zahajovacího ohně – hranice, dřevo na přílož, chrundí, sběr smůly a výroba fakulí. Potom měli program v týpí a učili se morseovku a další tábornické dovednosti po klanech. Také si připravovali program na večerní oheň. Odpoledne se ale rozpršelo, a tak nám Hanka krátila čas hrami v jídelně Na Sultána, Boj o minci, Pošlete to dál, až pojedu na tábor vezmu si s sebou… Následkem deště byl zahajovací oheň odložena na další den.Po večeři byl čten první díl legendy táborové hry a také jsme začali se čtením povídek E. T. Setona „Divoké děti lesů“. A byl tu čas večerky a pro owachiry čas kmenové rady.

Čtvrtek 3.7.2014
Heslo dne:
Dej každému dni příležitost, aby se mohl stát tím nejkrásnějším dnem v tvém životě.
Služba:
Vydry
Jídelníček: snídaně:
   krupička, čaj svačina: okurka oběd: bramboračka, těstoviny na sladko svačina: chleba, česnekovka   večeře: bramborový guláš
Z expedičního deníku klanu Orlů: Ráno jsme se probudil a slyšel jsem jen „sedm, osm…“Vyskočil jsem z pelechu, tryskem jsem se oblékl, nastoupil na rozcvičku, po ní se smočil v potoce a hurá na snídani, která byla moc dobrá. PO snídani byl první nástup k vlajce a po něm bodování týpí. Následoval nástup na první pořádný úkol táborové hry – hledání deníku starého radisty. Museli jsme splnit 8 vypečených úkolů. Za každý splněný jsme dostali dílek obrázku na kterém blo místo, kde je deník schovaný. Úkoly byly následující:Klan společně zazpívá lidovou písničku a vezme si ze své hromádky úkol, který je na vrchu. Po potvrzení jeho splnění se vrátí pro další, který si vezme po zazpívání jiné lidové písničky než před tím. Písničky se nesmí opakovat.
1. úkolKlan se rozdělí na dvě poloviny. Jedna odejde na dolní louku, druhá si ve štábu vyzvedne text a semaforem signalizuje zprávu. Po skončení signalizace dolní skupina běží co nejrychleji ke kuchyni. Pokud přijala zprávu správně, získává dílek a jde pro další úkol.
2. úkol Klan během 15 minut nashromáždí co největší otýpku drobného suchého smrkového chrundí. Podle množství získá či nezíská potřebný dílek
3. úkol Klan v limitu 10.minut absolvuje indiánským krokem cestu na pilu a zpátky (u ústí cesty na silnici vezme důkazní lístek). Dokáže-li to v daném časovém limitu je dílek jeho. Celou trasu však absolvuje výhradně indiánským krokem, tzn. ani jenom nepůjde ani jenom nepoběží.
4. úkol Ve vymezeném území budou na stromech čtvrtky se šiframi (cca 6). Klan musí všechny nalézt a vyluštit. Pak získá dílek.
5. úkol Během 30 minut najde klan (nejlépe v potoce) co nejvíce oblázků vhodných k pomalování. (minimálně 30)
6. úkol Během max. 45 minut si klan na vymezeném místě vybuduje klanové ohniště na vaření (vyrýpnutý drn, obloženo vhodnými kameny, 2 trojnožky + nosná tyč)
7. úkol Během max. 90 minut bude mít klan uvařený a snědený oběd
8. úkol – během 60 minut si klan vyrobí, výhradně z přírodního materiálu strážce a ochránce svého týpí a u táborového ohně ho představí i s jeho životopisem. Pro deník se první vydal klan Lasiček, my ostatní jsme získali jen „kopie“ deníku. Důležité ale je, že jsme si všichni se zadanými úkoly poradili. S písničkami jsme měli potíž, ještě že jsme se nějaké jako Pec nám spadla a já do lesa nepojedu naučili v mateřské školce! Den jsme zakončili vydařeným táborovým ohněm a zapálením prvních ohňů v týpí, jak velí naše tradice.

Pátek 4.7.2014
Heslo dne:. Projevem zbabělosti je vědět, co je dobré a neudělat to
Služba: Orli
Jídelníček: snídaně: chléb s máslem a marmeládou, čaj svačina: broskev oběd: bramboračka, přírodní vepřový řízek s rýží svačina: chlupatý chleba   večeře: guláš s bramborovým knedlíkem
Z expedičního deníku klanu Vyder: Po obvyklé začátku dne jsme měli na programu „Hrátky s Dickim“. Hráli jsme si na slepce a ty, kteří je navigují, plížili jsme se jako indiáni, hráli jsme hru na paměť a hledali Dickiho kapesník. Během celé doby jsme dostávali drobné otázky, aby se zjistilo jak jsme všímaví. O hře jsme měli složit básničku. Naše byla asi taková:
Do lesa jsme vyrazili, aby jsme něco naučili,
hráli jsme si na slepce a na jejich průvodce,
pak jsme se ještě plížil ia k šátkům se blížili,
pak čepice na hlavách našich proházeli se
a Dickiho kapesník hledali jsme po lese.“
Po obědě následoval klanový program, který měli owachirové dle domluvy už připravený. Jednalo se o procvičování uzlování, signalizace, stavby stanu což se všechno lépe dělá v menším počtu lidí. Potom jsme všichni společně hráli semaforovou schovku a den jsme zakončili poradním ohněm.

Sobota 5.7
Heslo dne: : Trénink je všechno! I květák není nic jiného než řádně vycepované zelí
Služba: Lasičky
Jídelníček: snídaně:chleba s marmeládou, melta svačina:jablko   oběd: chleba s vepřovou pomazánkou svačina: jizerka   večeře: vepřové na paprice s těstovinami
Z expedičního deníku klanu Vyder: Rozcvičku dnes vedl Brčál a po snídani se mělo jít na výlet s Honzou a Chmurou. Vypadalo to však na trvalý déšť, a tak se náš odchod trochu pozdežel. Nicméně jsme si vzali sváču a vyrazili na cestu. Šli jsme jako obvykle cestou necestou směrem na Desky a přes Malonty zpátky. Cesta byla samozřejmě zpestřená hrami a soutěžemi, takže nám čas rychlke utekl a do tábora jsme se vrátili na večeři. Potom jsme dostali možnost udělat si v týpí oheň – něco jako klanový poradní oheň.

Neděle 6.7.2014
Heslo dne: Nejtěžší věc – poznat sám sebe, nejsnadnější věc – radit druhým
Služba: Rysi
Jídelníček: snídaně: vánočka, kakao svačina: nektarinka   oběd: kuřecí vývar, kuře s bramborem svačina: chlupatec   večeře: těstoviny na sladko
Z expedičního deníku klanu Lasiček: Dnešní den začal jako dny ostatní . budíček, rozcvička, snídaně, nástup k vlajce…. Dopolední program už byl zajímavější,protože každý klan začal vyrábět jednu deskovou hru. Orli s Dickim Cornhole, my s Chmurou wikingské šachy, Vydry s Kráťou rytířské klání, Rasi s pandou desku na hod lacroskou a Orli desku na cestování s kuličkou. Jediné co se podařilo dokončit byly naše wikingské šachy, hlavně díky Chmurovu nasazení. Po obědě jsme měli klanový program a dohadovali jsme se o tom, co kdo může na táboře splnit ze stupňů liliových lístků a z činů. Následovaly hry s Hankou – Na jelena, vybíjená, středověk, hutututu, ale žádnou jsme nehráli dlouho, protože se ukázalo, že je problém dodržovat pravidla a nehádat se. Máme na sobě co zlepšovat. Den jsme zakončili poradnín ohněm.

Pondělí 7.7.20114
Heslo dne: Žádný cíl není tak vysoký, aby ospravedlnil nečestné metody
Služba:
Vydry
Jídelníček: snídaně:   rýžová kaše s ovocem svačina: jablko oběd: chleba, rybičkovka svačina: jizerka   večeře: knedlo, vepřo zelo.
Po nástupu jsme se vydali na „expediční průzkum“ nejbližšího okolí vedený Chmurou se zaměřením na poznávání místní flóry. Bohužel většina účastníků expedice se o téma příliš nezajímala a raději probírala své zkušenosti a levely z počítačových her. To se jim ale hned odpoledne vymstilo, protože na programu byla tradiční táborová soutěž „Slavnost bílého dubu“, která je na téma příroda a prokázání znalostí o flóře i fauně v praxi je její hlavní náplní. Soutěžili jednotlivci, a tak ti, kteří byli hotovi dříve než ostatní mohli si zahrát vybiku, klacíky, schovku.. Večer byl poradní oheň a nezbytně následovala večerka. A jak dopadla Slavnost bílého dibu?
1. Agáta
2. Renča
3. Olda
4. Šárka
5. Karolína
6. Kačitanka, Patník
8. Bóďa, Lívinka
10. Daník
11. Švestka, Marek
13. Janík
14. Kačírek
15. Kapsa
16. Kikina
17. Brčál
18. Eliška
19. Kolečko
20. Marcelka
21. Péťa, Jája

Úterý 8.7.
Heslo dne: :
Chceš-li se dostat k prameni,musíš plavat proti proudu
Služba:
Orli
Jídelníček: snídaně:
   chléb s máslem, marmeládou, melta svačina: mrkev oběd: pórková polévka, čočka, vejce, okurka svačina: ovocný salát   večeře: ovocné knedlíky
Dopoledne bylo věnováno klanovým programům – práci na deskových hrách, přípravě na Letní hry kmene a expediční škole.
Odpoledne byla na řadě další tradiční táborová soutěž, a to Letní hry kmenů, což je prakticky táborová olympiáda. Začíná obřadním očistným tancem. Kmeny jsou nastoupeny u vody, náčelník zpívá a když přestane musí se všichni ponořit po krk do vody,. Jakmile začne opět zpívat šup ven z vody a když zmlkne tak opět ponořit. To se opakuje asi 3x a potom jsou všichni připraveni a osvěžení pro sportovní klání.
Čekal nás Setonův běh, lov ryb neboli hod oštěpem, skok z místa do dálky, šplh, nízká lana házení kroužků – tolik disciplíny jednotlivců. Potom následovaly ještě štafety klanů. Kdo byl hotov se svými disciplínami využil čas k práci na deskových hrách. Den nám rchle utekl a zakončili jsme ho příjemným poradním ohněm. A pořadí v letních hrách?
1. Agáta
2. Olda
3. Kolečko
4. Bóďa, Lívinka, Kapsa
8.Šárka
9. Jája
10. Renča
11. Daník, Kikina
13. Švestka
14. Patník
15. Vráťa
16. Marek, Marcelka
18. Karolínka
19. Brčál, Janík
21. Kačitanka
22. Péťa

Středa 9.7.2014
Heslo dne:
Pomluva je jako uhel: když nespálí, alespoň zašpiní.
Služba:
Lasičky
Jídelníček:
snídaně:   rýžová kaše s ovocem svačina: jablko oběd: květáková, langoše svačina: jogurt, rohlíky   večeře: bramborový kuba
Po nástupu jsme si vyzvedli v kuchyni jídlo a vydali jsme se na výlet pod vedením Kráti a Honzy. Podle legendy táborové hry jsme měli podstoupit velmi tvrdou cestu z jednoho kemou na stavbě labradorské dráhy do druhého. Nejprve jsme přebrodili potok a vydali se vzhůru lesní cestou u které jsme viděli dva mrtvé krtky.
Dále jsme se vydali po „Benešovce“ směrem k Lužickému vrchu. Pod Lužickým vrchem jsme se zastavili a trénovali stavbu jednoduchých přístřešků z celt. První byli hotoví Rysi a Orli, a tak dostali za úkol najít si svačinku v podobě jizerek. Totéž čekalo po splnění úkolu i dívčí klany. Kdo chtěl, mohl se s Kráťou vydat nahoru na Lužický vrch, ostatní pokračovali v cestě zpět do tábora. Nicméně po čase se obě skupiny opět spojily a do tábora došli společně akorát na večeři. Po nástupu a večerní hygieně následovalo čtení na dobrou noc o vlku Lobovi.Od tohoto dne držely klany hlídky, protože se začalo proslýchat, že se v táboře v noci něco děje. Začaly se přemisťovat věci, na stožáru bylo vyvěšeno co tam nepatří… Tak jsme dostali od Kráti školení o strážní službě a šli jsme do toho. Později někteří tvrdili, že v noci potkali dávnou legendu tohoto místa – černého mnicha, jiní měli pocit, že tu bloudí němec Engel, též nechvalně proslulý a s tímto místem spojený. Fantazie nebo pravda? Zatím nevíme.

Čtvrtek 10.7.2014
Heslo dne:
Jeden starý přítel je lepší než dva noví.
Služba:
Rysi
Jídelníček: snídaně:
chleba s nuxie, kakao svačina: mrkev oběd: segedínský guláš, knedlík svačina: chlupatec večeře: boloňské špagety se sýrem
Dopoledne pršelo, a tak jsme se věnovali barvení kamínků, vystřihování, omalovávání a slepování krabiček na ně. Každý klan měl svou klanovku a opakovali jsme si co jsme se naučili v expediční škole. Odpoledne jsme potom sháněli vybavení, které si budeme moci vzít na expedici ke Lvímu jezeru. Každý musel splnit úkoly stanovené podle too, co jsme se měli od začátku tábora naučit a podle toho získával právo vzít si na putování s sebou spacák, kasrimatku, batoh, ešus, baterku, nůž…, klany si musely vysloužit celty a deky.
A tak se stalo, že ti méně pozorní budou muset na expedici odejít bez batohu, Švestka a Kolečko dokonce bez spacáku! A prý je to míněno vážně! No, aspoň se prokáže jak moc dokáží klany držet pohromadě, poradit si a vzájemně si pomoci. A ti, kteří byli v expediční škole nepozorní aspoň pocítí, že nepozornost se nevyplácí…. Zbytek odpoledne jsme věnovali hutututu a den jsme zakončili opět poradním ohněm.

Pátek 11.7.2014
Heslo dne:
Sobě dobře činí, kdo činí dobře svým přátelům
Služba: Vydry
Jídelníček: snídaně:
pudink s ovocem a piškoty svačina: jablko oběd: chleba s máslem a se solí svačina: jizerka večeře: bramborový knedlík, zelí, uzenina
Dnešní dopoledne patřilo sportovnímu s hernímu zápolení s míčem i bez něj. Odpoledne pak patřilo tradiční táborové soutěži    Bílý náčelník Jsou určeny vždy 3 soutěžní kategorie podle věku a náročnost disciplín je dle toho upravena. Disciplíny jsou následující
Plamínky

t.kimovka -co do lesa nepatří
základní šestka uzlů,
oheň trosečníků, 3 sirky
určení světových stran, azimutu
vyluštit zprávu morse-skupiny
zašpičatit kolík sekerou
Plameny
terénní kimovka-topoznačky
zakladní šestka do 1 min
určení azim. na mapě z A do B
přepalování provázku, 3 sirky
vyslat a přijmout morse zvuk
správně osekat soušku
Ohně
t.kimovka –písmena semaforu
zákl. 6 1 min.+ dobráček
azimutové kolečko
oheň na vodě -3 minuty,3sirky
vyslat a přijmout semafor
naštípat třísky.
Kdo byl hotov mohl psát expediční deník nebo si hrát. Když byli, krátce před večeří všichni hotovi byla chvíle pro klanové volno, po večerním nástupu pro večerníček a hajdy na kutě. A jak dopadl Bílý náčelník?
Ohně:
1. Renča
2. Agáta
3. Olda
4. Šárka
5. Kikina
6. Brčál
Plameny:
1. Vráťa
2.Daník
3. Přemek- Kačírek
4. Patník
5.Švestka
6. Jája
7. Eliška
8. Kolečko
Plamínky:
1. Lívinka
2. Marcelka
3.Kačitanka
4. Karolínka
5. Kája
6.Marek
7. Péťa

Sobota 12.7.2014
Heslo dne:
V životě je nanejvýš užitečné, aby ničeho nebylo příliš.
Služba:
Orli
Jídelníček: snídaně: chzleba s čokoládou, melta svačina: broskev oběd: kuřecí vývar s nudlemi, koprovka, knedlík svačina: chleba, rybičkovka večeře: milánské špagety
Hrdina našeho táborového příběhu byl nucen čekat v kempu až mu bude dovezeno potřebné vybavení, a tak měl dost času sledovat všední život v kempu. Volno trávili dělníci buď pitím, hraním karet anebo různým zápolením, Pro dnešek jsme si tedy měli vyzkoušet takové „dělnické hrátky“. Bylo to nejrůznější přetahování, vytlačování a vyhazování z kruhu, sumo a spousta dalších ptákovin. Občas do toho zapršelo, a tak nám ty soutěže, v podstatě každý s každým vydržely proložené četbou a posezením s kytarou v době deště vydržely na celý den, který jsme zakončili poradním ohněm.

Neděle 13.7.2014
Heslo dne: Příroda sice dává pokrm, ale nepřináší ho až k hnízdu.
Služba: Lasičky
Z neznámého důvodu se od tohoto dne nedochoval žádný reálný jídelníček, a tak se bez něj bude muset kronika pro poslední týden obejít. Kromě závěrečných špekáčků a těstoinového salátu poslední den nebylo nic, co bychom už před tím neměli.
Dopoledne patřilo přípravě dřeva nejen do kuchyně a na poradní oheň, ale také na poradní a závěrečný oheň. Znamenalo to nejen připraqvit kvalitní dřevo na hranici, ale také posbírat dostatek smůly a chrundí na vycpání hranice. A tak jsme se vypravili tentokrát trochu výš nad latriny a trochu dál do přístřeškového lesa, který byl pro nás zas po delší době dostupný.
Odpoledne pak patřilo práci na deskových hrách a hrám na přání, Ve vzduchu viselo něco….. a večer jsme se dozvěděli, že si máme zabalit věci, které si smíme vzít na expedici….

Pondělí 14.7.2014
Heslo dne: Provaz je dobrý, když je dlouhý a řeč, když je krátká.
Přesně podle denního hesla. Stihněte autobus, který odjíždí z Meziříčí v 7,03 hod. –kdy vstanete a jak to uděláte vaše věc. Každý klan má svůj dospělý doprovod, který je však němý a nesmí do dění zasahovat. Dostali jsme půlku chleba, 10,-kč na osobu na jídlo a obálku s úkoly.
Cílem bylo dojet do Českého krumlova a důkladně se s ním seznámit prostřednictvím zjišťování odpovědí na otázky, hledáním určitých budov dle fotografií a sháněním razítek do expedičního deníku. Také jsme si měli nakoupit jídlo na dvě snídaně a dva obědy.
Z Krumlova jsme se potom měly vydat po modré truristické značce na křižovatku se žlutou a po té po žluté dojít k rybníku pod Větrný vrch, kde bylo místo srazu a místo přenocování. Postupně jsme na něj dorazili všichni včetně Hanky a Pandy, kteří nám dovezli batohy a výbornou zelňačku a také termos s čajem. Prostě přepych.
Jenže jsme zaváhali a začalo pršet dřív než jsme měli vybudované přístřešky. Schovali jsme se pod jednu velikou plachtu, kterou Panda prozíravě dovezl a z ní jsme společně vybudovali přístřešek na noc.
Opravdu tu budeme spát a opravdu jen s vybavením, které jsme si svými znalostmi a dovednostmi zasloužili a navzdory dešti. Rozdíl oproti původnímu plánu byl jen v tom, že jsme měli jeden velký přístřešek místo několika klanových. Zelňačka byla výborná – nezbyla ani kapka a čaj nám vydržel teplý do rána.

Úterý 15.7.2014
Heslo dne:
I to největší moře má své břehy. Bezbřehá je pouze lidská hloupost
Kdy ráno vstaneme a zabalíme se bylo naší věcí, měli jsme jen odjezdy autobusů z Kaplice do Malont a pokyn, že pokud je nestihneme ani ten poslední jdeme do tábora pěšky. Všichni jsme došli do Kaplice včas a také se včas dostali do tábora.
Po návratu jsme dostalioběd a pak následoval velký úklid týpí, vybalování a sušení mokrých věcí a také generální očista, tzn. jako po celý tábor pravidelně, sprchování v teplé vodě. Také jsme dostali čas a zpracování výsledků průzkumu a dopisování expedičních deníků. Mission impossible s ohledem na to, že třeba Orli mají jediný zápis, a to 30.6….. večer jsme si své zážitky probrali na poradním ohni a rádi šli spát.

Středa 16.7.2014
Heslo dne: Když se ponižuješ, špatně činíš. Když činíš špatně, ponižuješ se.
Služba:
Vydry
Jídelníček: snídaně: krupička, čaj svačina: okurka oběd: bramboračka, bramboráky svačina: chleba, česnekovka večeře: rizoto
Dopoledne jsme dostali čas na dokončení průběžných táborových úkolů jako bylo nafocení příběhů, soutěž o nejlepší foto apod. jenže se ukázalo, že kromě Vyder, které měly příběh nedokončený na to všichni zapomněli.
Nejlepším fotografem byl vyhodnocen Kačírek. byla vyhlášena pohotovost k balení, abychom do Prahy vezli suchá týpí. Ano, už nám to tady končí! A ještě jsme nic nestačili.
Odpoledne proběhla Tahatoka aneb Boj o bílé pero, která probíhá tradičně před sněmem. letos však Rada starších rozhodla, že žádný sněm nebude, protože nikdo nemá splněné nové činy.
Nicméně Tahatoka proběhla, i když ne tradiční formou soutěže jednotlivců, ale klanů. Šlo o vodní běh a plnění disciplín tak, aby každý donesl co nejvíce vody. Novou disciplínou bylo uvázat samostatně lanovou lávku po které přejdou všichni z klanu. Byla to fuška a spousta času a šmodrchání – znalost uzlů se vypařila – nicméně povedlo se! večer byl poradní oheň a čekala nás poslední noc v týpí. Zítra již půjdeme do přístřešků.

Čtvrtek 17.7.2014
Heslo dne: Nůž a slovo ber za správný konec
Služba: Orli
Dnešek, jak se dalo předpokládat patřil balení, skládání a stěhování do lesa. Týpka dopoledne slibně uschla, ale než se je podařilo všechna zbourat a složit, přišla bouřka. Naštěstí zbyla už jen dvě a obřaďák, ostatní už byla sbalena a přikryta plachtou na vozíku. Nezbylo než doufat, že v pátek nám počasí popřeje.

Pátek 18.7.2014
Heslo dne: Slovy můžeš zatajit cokoliv, ale skutky tě prozradí.
Služba: Lasičky
A je tu poslední den –bourání, úklid, bourání, úklid, přípeava na závěrečný oheň a závěrečné vyhodnocení.
Dojely posily na bourání Šiška a Pája.
Oheň se vydařil, dorty byly dobré a tak nezbývá než se zítra vydat na cestu zpět do kamenných wigwamů.
Bylo to fajn a uričtě za rok nashledanou!
A jaké byly naše celkové výsledky?
Pořadí v táborové hře
1. Rysi 53 bodů
2. Vydry 50 bodů
3. Lasičky 48 bodů
4. Orli 46 bodů
Nejuklizenější týpí měli Rysi
nejvíce nepořádku bylo u Vyder.
Lasičky a Orli měli zlatý průměr.

A pořadí jednotlivců?
1. Agáta
2. Renča
3. Olda, Kačírek
5. Daník
6. Kačitanka, Vráťa
8. Kikina
9. Lívinka
10. Janík
11. Kapsa
12. Patník
13. Šárka
14. Švestka
15. Jája
16. Kolečko
17. Marek, Marcelka
19. Karolínka, Brčál
21. Eliška
22. Péťa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

¨

 

 

 

 

 

 

Plánovaná sestava Rada starších Panda Hanka Kráťa Diki Růža Chmura Vydry Agáta Šárka Kačitanka Marcelka Bóďa Kája Lasičky Kikina Renča Karolínka Livie Eliška Rysi Olda Kapsa Kolečko Kačírek Jája Janík Orli Brčál Vráťa Švestka Marek Patník Péťa Daník

Pondělí 30.6.2014 Sešli jsme se na nádraží všichni včas a v pohodě jsme zaujali svá místa ve vlaku. Pohoda trvala však jen do doby než nám průvodčí oznámila. že z Tábora do Českých Budějovic pojedeme autobusy. Ach jo!V Budějkách jsme byli celkem včas a pohodlně, ale, třebaže se jednalo o mezinárodní rychlík rezervace už byly zrušeny a místa obsazena těmi, kteří nastupovali před příjezdem výlukových autobusů. Do Kaplice jsme to přežili a pak hurá objednaným autobusem do Meziříčí na naši krásnou louku. Tam už nás čekal, za víkend obětavci zbudovaný tábor – kuchyň v provozu, obě latriny, týpka s liningy – fakt dobrá práce. Díky Pando, Kráťo, Šiško, Hřibe, Pájo, Jirko a |Jirko, Drobku, Petře, Oldo, Brčále

Na nástupu jsme odevzdali test na jehož zpracování jsme měli celou cestu a skládal se z hádanek, křížovky, hlavolamů a úkolů na pozorování a postřeh a hned jsme se pustili do úpravy a vyplétání postelí, abychom večer už spali na nich. Povedlo se! Úterý 1.7.2014 Heslo dne: Týden pracovitého člověka je sedm dní, týden lenocha je sedmkrát zítra.Služba: Lasičky

Jídelníček: snídaně: chleba s nuxie, čaj   svačina: jablko oběd: kuřecí vývar s nudlemi, bramborové knedlíky, zelí, cibulka svačina\. chleba, rybičková pomazánka, čaj večeře: milánské špagety Dnes byl budíček později než obvykle a rozcvička nebyla. Dopoledne jsme pracovali na vnitřním vybavení týpí – ráhna, rošty, vybalování a zavěšování věcí, ohniště. Tento program vydržel některým klanům až do večera, ti zdatnější pomáhali na celotáborově prospěšných stavbách, jako bylo vykopání jámy na stožár, úpravy u táborového kruhu a v obřadním týpí. Středa 2.7.2014 Heslo dne: Co stojí za to, aby bylo vykonáno, stojí za to, aby bylo vykonáno dobře. Služba: Rysi Jídelníček: snídaně: pudink s ovocem a piškoty, čaj svačina: okurka oběd: pórková polévka, čočka, vejce, okurka svačina: chlupatý chleba   večeře: bramborový kuba Z expedičního deníku klanu Rysů: Jako služba jsme dnes vstávali v 6 hodin ráno. K snídani jsme vařili jahodový pudink, který jsme, kupodivu, nespálili. V 7,00 hod. byl budíček a následovala rozcvička vedená Agátou. Do potoka byli ze služby uvolněni Kolečko a Daník. Snídaně byla trochu opožděná, protože se nám nechtěla vařit voda na čaj. Všichni na to ale zapomněli, když ochutnali výborný pudink. Jája topil a Kapsa s Daníkem se snažili dělat dříví. Přemek a Olda byli k dispozici na nečekané úkoly. Ostatní klany se věnovaly přípravě zahajovacího ohně – hranice, dřevo na přílož, chrundí, sběr smůly a výroba fakulí. Potom měli program v týpí a učili se morseovku a další tábornické dovednosti po klanech. Také si připravovali program na večerní oheň. Odpoledne se ale rozpršelo, a tak nám Hanka krátila čas hrami v jídelně Na Sultána, Boj o minci, Pošlete to dál, až pojedu na tábor vezmu si s sebou… Následkem deště byl zahajovací oheň odložena na další den.Po večeři byl čten první díl legendy táborové hry a také jsme začali se čtením povídek E. T. Setona „Divoké děti lesů“. A byl tu čas večerky a pro owachiry čas kmenové rady. Čtvrtek 3.7.2014 Heslo dne: Dej každému dni příležitost, aby se mohl stát tím nejkrásnějším dnem v tvém životě. Služba: Vydry Jídelníček: snídaně:   krupička, čaj svačina: okurka oběd: bramboračka, těstoviny na sladko svačina: chleba, česnekovka   večeře: bramborový guláš Z expedičního deníku klanu Orlů: Ráno jsme se probudil a slyšel jsem jen „sedm, osm…“Vyskočil jsem z pelechu, tryskem jsem se oblékl, nastoupil na rozcvičku, po ní se smočil v potoce a hurá na snídani, která byla moc dobrá. PO snídani byl první nástup k vlajce a po něm bodování týpí. Následoval nástup na první pořádný úkol táborové hry – hledání deníku starého radisty. Museli jsme splnit 8 vypečených úkolů. Za každý splněný jsme dostali dílek obrázku na kterém blo místo, kde je deník schovaný. Úkoly byly následující:Klan společně zazpívá lidovou písničku a vezme si ze své hromádky úkol, který je na vrchu. Po potvrzení jeho splnění se vrátí pro další, který si vezme po zazpívání jiné lidové písničky než před tím. Písničky se nesmí opakovat.1. úkolKlan se rozdělí na dvě poloviny. Jedna odejde na dolní louku, druhá si ve štábu vyzvedne text a semaforem signalizuje zprávu. Po skončení signalizace dolní skupina běží co nejrychleji ke kuchyni. Pokud přijala zprávu správně, získává dílek a jde pro další úkol. 2. úkol Klan během 15 minut nashromáždí co největší otýpku drobného suchého smrkového chrundí. Podle množství získá či nezíská potřebný dílek 3. úkol Klan v limitu 10.minut absolvuje indiánským krokem cestu na pilu a zpátky (u ústí cesty na silnici vezme důkazní lístek). Dokáže-li to v daném časovém limitu je dílek jeho. Celou trasu však absolvuje výhradně indiánským krokem, tzn. ani jenom nepůjde ani jenom nepoběží. 4. úkol Ve vymezeném území budou na stromech čtvrtky se šiframi (cca 6). Klan musí všechny nalézt a vyluštit. Pak získá dílek. 5. úkol Během 30 minut najde klan (nejlépe v potoce) co nejvíce oblázků vhodných k pomalování. (minimálně 30) 6. úkol Během max. 45 minut si klan na vymezeném místě vybuduje klanové ohniště na vaření (vyrýpnutý drn, obloženo vhodnými kameny, 2 trojnožky + nosná tyč) 7. úkol Během max. 90 minut bude mít klan uvařený a snědený oběd 8. úkol – během 60 minut si klan vyrobí, výhradně z přírodního materiálu strážce a ochránce svého týpí a u táborového ohně ho představí i s jeho životopisem. Pro deník se první vydal klan Lasiček, my ostatní jsme získali jen „kopie“ deníku. Důležité ale je, že jsme si všichni se zadanými úkoly poradili. S písničkami jsme měli potíž, ještě že jsme se nějaké jako Pec nám spadla a já do lesa nepojedu naučili v mateřské školce! Den jsme zakončili vydařeným táborovým ohněm a zapálením prvních ohňů v týpí, jak velí naše tradice. Pátek 4.7.2014 Heslo dne:. Projevem zbabělosti je vědět, co je dobré a neudělat to Služba: Orli Jídelníček: snídaně: chléb s máslem a marmeládou, čaj svačina: broskev oběd: bramboračka, přírodní vepřový řízek s rýží svačina: chlupatý chleba   večeře: guláš s bramborovým knedlíkem Z expedičního deníku klanu Vyder: Po obvyklé začátku dne jsme měli na programu „Hrátky s Dickim“. Hráli jsme si na slepce a ty, kteří je navigují, plížili jsme se jako indiáni, hráli jsme hru na paměť a hledali Dickiho kapesník. Během celé doby jsme dostávali drobné otázky, aby se zjistilo jak jsme všímaví. O hře jsme měli složit básničku. Naše byla asi taková: Do lesa jsme vyrazili, aby jsme něco naučili, hráli jsme si na slepce a na jejich průvodce, pak jsme se ještě plížil ia k šátkům se blížili, pak čepice na hlavách našich proházeli se a Dickiho kapesník hledali jsme po lese.“Po obědě následoval klanový program, který měli owachirové dle domluvy už připravený. Jednalo se o procvičování uzlování, signalizace, stavby stanu což se všechno lépe dělá v menším počtu lidí. Potom jsme všichni společně hráli semaforovou schovku a den jsme zakončili poradním ohněm. Sobota 5.7 Heslo dne: : Trénink je všechno! I květák není nic jiného než řádně vycepované zelí Služba: Lasičky Jídelníček: snídaně:chleba s marmeládou, melta svačina:jablko   oběd: chleba s vepřovou pomazánkou svačina: jizerka   večeře: vepřové na paprice s těstovinami Z expedičního deníku klanu Vyder: Rozcvičku dnes vedl Brčál a po snídani se mělo jít na výlet s Honzou a Chmurou. Vypadalo to však na trvalý déšť, a tak se náš odchod trochu pozdežel. Nicméně jsme si vzali sváču a vyrazili na cestu. Šli jsme jako obvykle cestou necestou směrem na Desky a přes Malonty zpátky. Cesta byla samozřejmě zpestřená hrami a soutěžemi, takže nám čas rychlke utekl a do tábora jsme se vrátili na večeři. Potom jsme dostali možnost udělat si v týpí oheň – něco jako klanový poradní oheň. Neděle 6.7.2014 Heslo dne: Nejtěžší věc – poznat sám sebe, nejsnadnější věc – radit druhým Služba: Rysi Jídelníček: snídaně: vánočka, kakao svačina: nektarinka   oběd: kuřecí vývar, kuře s bramborem svačina: chlupatec   večeře: těstoviny na sladko Z expedičního deníku klanu Lasiček: Dnešní den začal jako dny ostatní . budíček, rozcvička, snídaně, nástup k vlajce…. Dopolední program už byl zajímavější,protože každý klan začal vyrábět jednu deskovou hru. Orli s Dickim Cornhole, my s Chmurou wikingské šachy, Vydry s Kráťou rytířské klání, Rasi s pandou desku na hod lacroskou a Orli desku na cestování s kuličkou. Jediné co se podařilo dokončit byly naše wikingské šachy, hlavně díky Chmurovu nasazení. Po obědě jsme měli klanový program a dohadovali jsme se o tom, co kdo může na táboře splnit ze stupňů liliových lístků a z činů. Následovaly hry s Hankou – Na jelena, vybíjená, středověk, hutututu, ale žádnou jsme nehráli dlouho, protože se ukázalo, že je problém dodržovat pravidla a nehádat se. Máme na sobě co zlepšovat. Den jsme zakončili poradnín ohněm. Pondělí 7.7.20114 Heslo dne: Žádný cíl není tak vysoký, aby ospravedlnil nečestné metody Služba: Vydry Jídelníček: snídaně:   rýžová kaše s ovocem svačina: jablko oběd: chleba, rybičkovka svačina: jizerka   večeře: knedlo, vepřo zelo. Po nástupu jsme se vydali na „expediční průzkum“ nejbližšího okolí vedený Chmurou se zaměřením na poznávání místní flóry. Bohužel většina účastníků expedice se o téma příliš nezajímala a raději probírala své zkušenosti a levely z počítačových her. To se jim ale hned odpoledne vymstilo, protože na programu byla tradiční táborová soutěž „Slavnost bílého dubu“, která je na téma příroda a prokázání znalostí o flóře i fauně v praxi je její hlavní náplní. Soutěžili jednotlivci, a tak ti, kteří byli hotovi dříve než ostatní mohli si zahrát vybiku, klacíky, schovku.. Večer byl poradní oheň a nezbytně následovala večerka. A jak dopadla Slavnost bílého dibu?1. Agáta 2. Renča 3. Olda 4. Šárka 5. Karolína 6. Kačitanka, Patník 8. Bóďa, Lívinka 10. Daník 11. Švestka, Marek 13. Janík 14. Kačírek 15. Kapsa 16. Kikina 17. Brčál 18. Eliška 19. Kolečko 20. Marcelka 21. Péťa, Jája Úterý 8.7. Heslo dne: : Chceš-li se dostat k prameni,musíš plavat proti proudu Služba:Orli Jídelníček: snídaně:   chléb s máslem, marmeládou, melta svačina: mrkev oběd: pórková polévka, čočka, vejce, okurka svačina: ovocný salát   večeře: ovocné knedlíky Dopoledne bylo věnováno klanovým programům – práci na deskových hrách, přípravě na Letní hry kmene a expediční škole. Odpoledne byla na řadě další tradiční táborová soutěž, a to Letní hry kmenů, což je prakticky táborová olympiáda. Začíná obřadním očistným tancem. Kmeny jsou nastoupeny u vody, náčelník zpívá a když přestane musí se všichni ponořit po krk do vody,. Jakmile začne opět zpívat šup ven z vody a když zmlkne tak opět ponořit. To se opakuje asi 3x a potom jsou všichni připraveni a osvěžení pro sportovní klání. Čekal nás Setonův běh, lov ryb neboli hod oštěpem, skok z místa do dálky, šplh, nízká lana házení kroužků – tolik disciplíny jednotlivců. Potom následovaly ještě štafety klanů. Kdo byl hotov se svými disciplínami využil čas k práci na deskových hrách. Den nám rchle utekl a zakončili jsme ho příjemným poradním ohněm. A pořadí v letních hrách? 1. Agáta 2. Olda 3. Kolečko 4. Bóďa, Lívinka, Kapsa 8.Šárka 9. Jája 10. Renča 11. Daník, Kikina 13. Švestka 14. Patník 15. Vráťa 16. Marek, Marcelka 18. Karolínka 19. Brčál, Janík 21. Kačitanka 22. Péťa. Středa 9.7.2014 Heslo dne: Pomluva je jako uhel: když nespálí, alespoň zašpiní. Služba:Lasičky Jídelníček: snídaně:   rýžová kaše s ovocem svačina: jablko oběd: květáková, langoše svačina: jogurt, rohlíky   večeře: bramborový kuba Po nástupu jsme si vyzvedli v kuchyni jídlo a vydali jsme se na výlet pod vedením Kráti a Honzy. Podle legendy táborové hry jsme měli podstoupit velmi tvrdou cestu z jednoho kemou na stavbě labradorské dráhy do druhého. Nejprve jsme přebrodili potok a vydali se vzhůru lesní cestou u které jsme viděli dva mrtvé krtky. Dále jsme se vydali po „Benešovce“ směrem k Lužickému vrchu. Pod Lužickým vrchem jsme se zastavili a trénovali stavbu jednoduchých přístřešků z celt. První byli hotoví Rysi a Orli, a tak dostali za úkol najít si svačinku v podobě jizerek. Totéž čekalo po splnění úkolu i dívčí klany. Kdo chtěl, mohl se s Kráťou vydat nahoru na Lužický vrch, ostatní pokračovali v cestě zpět do tábora. Nicméně po čase se obě skupiny opět spojily a do tábora došli společně akorát na večeři. Po nástupu a večerní hygieně následovalo čtení na dobrou noc o vlku Lobovi.Od tohoto dne držely klany hlídky, protože se začalo proslýchat, že se v táboře v noci něco děje. Začaly se přemisťovat věci, na stožáru bylo vyvěšeno co tam nepatří… Tak jsme dostali od Kráti školení o strážní službě a šli jsme do toho. Později někteří tvrdili, že v noci potkali dávnou legendu tohoto místa – černého mnicha, jiní měli pocit, že tu bloudí němec Engel, též nechvalně proslulý a s tímto místem spojený. Fantazie nebo pravda? Zatím nevíme. Čtvrtek 10.7.2014 Heslo dne: Jeden starý přítel je lepší než dva noví. Služba: Rysi Jídelníček: snídaně: chleba s nuxie, kakao svačina: mrkev oběd: segedínský guláš, knedlík svačina: chlupatec večeře: boloňské špagety se sýrem Dopoledne pršelo, a tak jsme se věnovali barvení kamínků, vystřihování, omalovávání a slepování krabiček na ně. Každý klan měl svou klanovku a opakovali jsme si co jsme se naučili v expediční škole. Odpoledne jsme potom sháněli vybavení, které si budeme moci vzít na expedici ke Lvímu jezeru. Každý musel splnit úkoly stanovené podle too, co jsme se měli od začátku tábora naučit a podle toho získával právo vzít si na putování s sebou spacák, kasrimatku, batoh, ešus, baterku, nůž…, klany si musely vysloužit celty a deky. A tak se stalo, že ti méně pozorní budou muset na expedici odejít bez batohu, Švestka a Kolečko dokonce bez spacáku! A prý je to míněno vážně! No, aspoň se prokáže jak moc dokáží klany držet pohromadě, poradit si a vzájemně si pomoci. A ti, kteří byli v expediční škole nepozorní aspoň pocítí, že nepozornost se nevyplácí…. Zbytek odpoledne jsme věnovali hutututu a den jsme zakončili opět poradním ohněm. Pátek 11.7.2014Heslo dne: Sobě dobře činí, kdo činí dobře svým přátelům Služba: Vydry Jídelníček: snídaně: pudink s ovocem a piškoty svačina: jablko oběd: chleba s máslem a se solí svačina: jizerka večeře: bramborový knedlík, zelí, uzeninaDnešní dopoledne patřilo sportovnímu s hernímu zápolení s míčem i bez něj. Odpoledne pak patřilo tradiční táborové soutěži    Bílý náčelník Jsou určeny vždy 3 soutěžní kategorie podle věku a náročnost disciplín je dle toho upravena. Disciplíny jsou následující Plamínky t.kimovka -co do lesa nepatří základní šestka uzlů, oheň trosečníků, 3 sirky určení světových stran, azimutuvyluštit zprávu morse-skupinyzašpičatit kolík sekerou Plameny terénní kimovka-topoznačky zakladní šestka do 1 min určení azim. na mapě z A do B přepalování provázku, 3 sirky vyslat a přijmout morse zvuk správně osekat soušku Ohně t.kimovka –písmena semaforu zákl. 6 1 min.+ dobráček azimutové kolečko oheň na vodě -3 minuty,3sirky vyslat a přijmout semafor naštípat třísky. Kdo byl hotov mohl psát expediční deník nebo si hrát. Když byli, krátce před večeří všichni hotovi byla chvíle pro klanové volno, po večerním nástupu pro večerníček a hajdy na kutě. A jak dopadl Bílý náčelník? Ohně: 1. Renča 2. Agáta 3. Olda 4. Šárka 5. Kikina 6. Brčál Plameny: 1. Vráťa 2.Daník 3. Přemek- Kačírek 4. Patník 5.Švestka 6. Jája 7. Eliška 8. Kolečko Plamínky: 1. Lívinka 2. Marcelka 3.Kačitanka 4. Karolínka 5. Kája 6.Marek 7. Péťa Sobota 12.7.2014Heslo dne: V životě je nanejvýš užitečné, aby ničeho nebylo příliš. Služba: OrliJídelníček: snídaně: chzleba s čokoládou, melta svačina: broskev oběd: kuřecí vývar s nudlemi, koprovka, knedlík svačina: chleba, rybičkovka večeře: milánské špagety Hrdina našeho táborového příběhu byl nucen čekat v kempu až mu bude dovezeno potřebné vybavení, a tak měl dost času sledovat všední život v kempu. Volno trávili dělníci buď pitím, hraním karet anebo různým zápolením, Pro dnešek jsme si tedy měli vyzkoušet takové „dělnické hrátky“. Bylo to nejrůznější přetahování, vytlačování a vyhazování z kruhu, sumo a spousta dalších ptákovin. Občas do toho zapršelo, a tak nám ty soutěže, v podstatě každý s každým vydržely proložené četbou a posezením s kytarou v době deště vydržely na celý den, který jsme zakončili poradním ohněm. Neděle 13.7.2014Heslo dne: Příroda sice dává pokrm, ale nepřináší ho až k hnízdu. Služba: Lasičky Z neznámého důvodu se od tohoto dne nedochoval žádný reálný jídelníček, a tak se bez něj bude muset kronika pro poslední týden obejít. Kromě závěrečných špekáčků a těstoinového salátu poslední den nebylo nic, co bychom už před tím neměli. Dopoledne patřilo přípravě dřeva nejen do kuchyně a na poradní oheň, ale také na poradní a závěrečný oheň. Znamenalo to nejen připraqvit kvalitní dřevo na hranici, ale také posbírat dostatek smůly a chrundí na vycpání hranice. A tak jsme se vypravili tentokrát trochu výš nad latriny a trochu dál do přístřeškového lesa, který byl pro nás zas po delší době dostupný. Odpoledne pak patřilo práci na deskových hrách a hrám na přání, Ve vzduchu viselo něco….. a večer jsme se dozvěděli, že si máme zabalit věci, které si smíme vzít na expedici…. Pondělí 14.7.2014 Heslo dne: Provaz je dobrý, když je dlouhý a řeč, když je krátká.Přesně podle denního hesla. Stihněte autobus, který odjíždí z Meziříčí v 7,03 hod. –kdy vstanete a jak to uděláte vaše věc. Každý klan má svůj dospělý doprovod, který je však němý a nesmí do dění zasahovat. Dostali jsme půlku chleba, 10,-kč na osobu na jídlo a obálku s úkoly. Cílem bylo dojet do Českého krumlova a důkladně se s ním seznámit prostřednictvím zjišťování odpovědí na otázky, hledáním určitých budov dle fotografií a sháněním razítek do expedičního deníku. Taské jsme si měli nakoupit jídlo na dvě snídaně a dva obědy. Z Krumlova jsme se potom měly vydat po modré truristické značce na křižovatku se žlutou a po té po žluté dojít k rybníku pod Větrný vrch, kde bylo místo srazu a místo přenocování. Postupně jsme na něj dorazili všichni včetně Hanky a Pandy, kteří nám dovezli batohy a výbornou zelňačku a také termos s čajem. Prostě přepych. Jenže jsme zaváhali a začalo pršet dřív než jsme měli vybudované přístřešky. Schovali jsme se pod jednu velikou plachtu, kterou Panda prozíravě dovezl a z ní jsme společně vybudovali přístřešek na noc. Opravdu tu budeme spát a opravdu jen s vybavením, které jsme si svými znalostmi a dovednostmi zasloužili a navzdory dešti. Rozdíl oproti původnímu plánu byl jen v tom, že jsme měli jeden velký přístřešek místo několika klanových. Zelňačka byla výborná – nezbyla ani kapka a čaj nám vydržel teplý do rána. Úterý 15.7.2014Heslo dne: I to největší moře má své břehy. Bezbřehá je pouze lidská hloupost Kdy ráno vstaneme a zabalíme se bylo naší věcí, měli jsme jen odjezdy autobusů z Kaplice do Malont a pokyn, že pokud je nestihneme ani ten poslední jdeme do tábora pěšky. Všichni jsme došli do Kaplice včas a také se včas dostali do tábora. Po návratu jsme dostalioběd a pak následoval velký úklid týpí, vybalování a sušení mokrých věcí a také generální očista, tzn. jako po celý tábor pravidelně, sprchování v teplé vodě. Také jsme dostali čas a zpracování výsledků průzkumu a dopisování expedičních deníků. Mission impossible s ohledem na to, že třeba Orli mají jediný zápis, a to 30.6….. večer jsme si své zážitky probrali na poradním ohni a rádi šli spát. Středa 16.7.2014 Heslo dne: Když se ponižuješ, špatně činíš. Když činíš špatně, ponižuješ se. Služba: Vydry Jídelníček: snídaně: krupička, čaj svačina: okurka oběd: bramboračka, bramboráky svačina: chleba, česnekovka večeře: rizoto Dopoledne jsme dostali čas na dokončení průběžných táborových úkolů jako bylo nafocení příběhů, soutěž o nejlepší foto apod. jenže se ukázalo, že kromě Vyder, které měly příběh nedokončený na to všichni zapomněli. Nejlepším fotografem byl vyhodnocen Kačírek. byla vyhlášena pohotovost k balení, abychom do Prahy vezli suchá týpí. Ano, už nám to tady končí! A ještě jsme nic nestačili. Odpoledne proběhla Tahatoka aneb Boj o bílé pero, která probíhá tradičně před sněmem. letos však Rada starších rozhodla, že žádný sněm nebude, protože nikdo nemá splněné nové činy. Nicméně Tahatoka proběhla, i když ne tradiční formou soutěže jednotlivců, ale klanů. Šlo o vodní běh a plnění disciplín tak, aby každý donesl co nejvíce vody. Novou disciplínou bylo uvázat samostatně lanovou lávku po které přejdou všichni z klanu. Byla to fuška a spousta času a šmodrchání – znalost uzlů se vypařila – nicméně povedlo se! večer byl poradní oheň a čekala nás poslední noc v týpí. Zítra již půjdeme do přístřešků. čtvrtek 17.7.2014 Heslo dne: Nůž a slovo ber za správný konec Služba: Orli Dnešek, jak se dalo předpokládat patřil balení, skládání a stěhování do lesa. Týpka dopoledne slibně uschla, ale než se je podařilo všechna zbourat a složit, přišla bouřka. Naštěstí zbyla už jen dvě a obřaďák, ostatní už byla sbalena a přikryta plachtou na vozíku. Nezbylo než doufat, že v pátek nám počasí popřeje.

Pátek 18.7.2014 Heslo dne: Slovy můžeš zatajit cokoliv, ale skutky tě prozradí. Služba: Lasičky A je tu poslední den –bourání, úklid, bourání, úklid, přípeava na závěrečný oheň a závěrečné vyhodnocení. Dojely posily na bourání Šiška a Pája. Oheň se vydařil, dorty byly dobré a tak nezbývá než se zítra vydat na cestu zpět do kamenných wigwamů. Bylo to fajn a uričtě za rok nashledanou! A jaké byly naše celkové výsledky? Pořadí v táborové hře? 1. Rysi 53 bodů 2. Vydry 50 bodů 3. Lasičky 48 bodů 4. Orli 46 bodů Nejuklizenější týpí měli Rysi, nejvícew nepořádku bylo u Vyder. Lasičky a Orli měli zlatý průměr. A pořadí jednotlivců?

1. Agáta 2. Renča 3. Olda, Kačírek 5. Daník 6. Kačitanka, Vráťa 8. Kikina 9. Lívinka 10. Janík 11. Kapsa 12. Patník 13. Šárka 14. Švestka 15. Jája 16. Kolečko 17. Marek, Marcelka 19. Karolínka, Brčál 21. Eliška 22. Péťa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

¨

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

¨

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Kronika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář