Tábor Hačurů

Tak a je to tady! Zase uplynul rok a my odjíždíme strávit tři týdny do letních „lovišť“ našich kmenů na jihu Čech.
Letos však zbyde z indiánského programu jen několik tradičních soutěží a bydlení v tee-pee. Tématem letošní táborové hry, kterou pro nás Kráťa připravil bude život pohraničníků  na „čáře“….

Naše letošní sestava je následující:
Plukovník: Panda
Poručík
:  Kráťa  Šiška, Hřib, Honza, Diki
Občanští zaměstnanci: Hanka, Růža, Dáša
1. četa: Olda, Vráťa, Matěj, Kapsa, Aris, Janis,  
2. četa:
Renča, Agáta, Kikina, Šárka, Marcelka, Eliška, Kačitanka, Veverka, Lívie
3. četa:
Kamzík, Švestka, Přemek, Kolečko, Šišla, Patník, Daník, Janík

Pondělí 1.7.2013
Na nádraží jsme se sešli všichni včas, a třebaže jsme neměli místenky podařilo se nám pohodlně se usadit a vlak se rozjel. Naše radost však trvala jen krátkou chvíli než nastoupila průvodčí a sdělila nám, že z Veselí nad Lužnicí do Českých Budějovic je výluka a tudíž pojedeme autobusy.
Podařilo se nám umístit se i v autobuse, ale dlouho jsme se neradovali. Autobus před námi měl poruchu, a tak se jeho osazenstvo přestěhovalo k nám. Od toho okamžiku už nebylo možné mluvit o pohodlné cestě, ale sardinky se ve své krabičce v oleji cítí líp!
V důsledku výluky měl vlak samozřejmě půl hodiny zpoždění, ale protože autobus v Kaplici byl objednán s přesně stejnou rezervou vše klaplo jak mělo a v půl druhé jsme již docházeli na místo pro většinu z nás dobře známé.
Víkendová přípravka zafungovala dokonale, a tak na nás opět zbyly jen drobné dokončovací práce a zařizování vnitřku týpí – oprava a vyplétání postelí, ráhna, rošty, ohniště….
S ohledem na předchozí velké deště  se rozlil pramen a vytvořil přes louku mokřinu, ze které stopa traktoru vytvořila něco jako potůček, musela být letos všechna týpí postavena „nahoře“ a blízko sebe.  Jen nová osmička – obřaďák stála na dolní louce.
Hned po příchodu do tábora nám Kráťa přečetl první část legendy, která nás seznámila s hlavní postavou hry Honzou Novákem, který nastupoval základní vojenskou službu jako pohraničník do Cetvin v dubnu roku 1989.
My s ním prožijeme tzv. „přijímač“ a potom část služby na hranici. Kráťa nám rozdal bundokošile, které patřily k staré uniformě Československé lidové armády a lodičky. Každý úkol náležející do táborové hry bude zahájen údery na železnou helmu a křikem „PAKÁRNA“. Naším úkolem bude honem se obléknout do bundošek, vzít si  lodičku a nastoupit v co nejkratším čase na „apelplac“.
Potom jsme se vrhli na práci na našich týpích a večer už spal každý na své postýlce. Ráhna, rošty, ohniště zbydou na další den.

Úterý 2.7. 2013
Heslo dne: Neříkej, že to nejde, raději řekni, že to zatím neumíš. Tomáš Baťa
Služba: Olda, Janis, Daník, Janík, Marcelka, Veverka
Velden:
Honza
Jídelníček
snídaně:
chleba, áslo,marmeláda, čaj
svačina:
jablko
oběd:
kuřecí vývar s nudlemi, bramborový kuba
svačina:
chlupatý chleba
večeře:těstoviny na sladko
Po probuzení nás čekalo klasiocké táborové ráno s rozcvičkou. Hned po snídani jsme se pustili do práce na zařiztování týpí se kterou jsme měli být hotovi do oběda, ale nebyli, a tak se po obědě pokračovalo.
Práci jsme přerušili, když nastala „výroba“ letošní společné táborové fotky, tentokrát ve dvou variantách – ve skautském kroji a ve vojenském. Na obou to všem sluší.
Sotva jsme se rozešli k práci zaslechli jsme křik „Pakárna“ a prchali na nástup. Zde jsme dostali vojenské knížky a byli jsme seznámeni s možností být za dobrou práci povýšeni na svobodníky, desátníky, případně četaře. A hned také nastalo první „přidělování pecek“ za celoroční práci v oddílech.
Prvními svobodníky  se stali Švestka jako vítěz celoročního bodování mezi Skauty sv. Jiří a Olda, Matěj a Agáta prakticky za totéž. A jedině toto povýšení bylo spojeno s velkým provolegiem, že dotyční nejsou povinni chodit ráno na rozcvičku. Ti se mají!
Aspoň my ostatní víme, že snaha být dobrý během roku se vyplácí.
Následně jsme v rámci přijímače dostali přidělené zákopové práce – vykopání vsakovačky, díry na stožár a ohniště v obřaďáku.
Po večeři následovala opět pakárna. Kráťa se nám snažil vštípit základy pořadové přípravy, což nám vydrželo až do tmy. Pak už jen zbývalo jít spát. Po rušném pracovním dny se nám dobře spalo.

Středa 3.7.2013
Heslo dne:
  Co chceš, to můžeš. Tomáš Baťa
Služba:
Matěj, Vráťa, Kikina, Šárka, Šišla, Kamzík
Velden:Kráťa 
Jídelníček
snídaně:
chléb s čokoládou, čaj
svačina:
okurka
oběd:
květáková polévka,čočka, vejce, kyselá okurka
svačina:
chléb, rybičková pomazánka
večeře:
milánské špagety

Po klasickém zahájení dne – rozcvička, potok, snídaně – jsme si rozdělili práci. Bylo třeba připravit vše na zahajovací táborový oheň – hranici, chrundí, dřevo na přílož, smůlu a další materiál na fakule a upravit táborový kruh. Také jsme dopoledne vztyčili stožár na státní vlajku.
Po práci se opět táborem rozlehl výkřik „Pakárna“ a nastal výcvik v sebeobraně a silové souboje. Bavilo nás zejména vytlačování z kruhu každý s každým. To nám vydrželo do večeře.
Když jsme se chystali na zahajovací oheň přišla bouřka s prudkým lijákem, a tak byl oheň odložen na zítra a my si poseděli s kytarou a zpěvníčky v jídelně.
Letošní zatěžkávací zkouška kvality odvedené práce dopadla dost dobře. Jen nepořádníci Aris, Janis a Matěj nocovali v hangáru v půjčených spacácích, protože si nezabezpečili své věci pod lining, ale měli je uprostřed týpí, a tak jim zmokly

Čtvrtek 4.7.2013
Heslo dne:
  Štěstí tvého života záleží na druhu tvých myšlenek. Marcus Aurelius Služba:Aris, Kapsa, Agáta, Kačitanka, Kolečko, Švestka
Velden:
Hřib
Jídelníček
snídaně:
krupicová kaše se skořicí, čaj
svačina: banán
oběd: slepičí polévka s nudlemi, knedlo, vepřo, zelo 
svačina:
jogurt, rohlíky 
večeře:
čočková polévka, chléb
Dnes jsme měli na programu orientaci v terénu, práci s mapou a také základní výcvik v první pomoci. Pro staré pardy to bylo „opakování – matka moudrosti“ pro většinu ale mnoho nových informací. Kráťa s námi hned probírané věci procvičil v několika soutěžích.
Také jsme si našli chvilku na přípravu programu na zahajovací oheň, který s ohledem na stále nejisté počasí proběhl v obřadním tee-pee a zapaloval ho bratr Diki, vůdce Skautů sv. Jiří.
Po skončení ohně, jak velí dlouholetá tradice, byla z něj zapálena pochodeň a s ní oheň v každém týpí. Znamená to, že tábor je zcela hotov a obyvatelé týpí si už mohou v týpí zatopit.

Pátek 5.7.2013
Heslo dne:
Lepší je výčitka od chytřejšího než pochvala od hloupějšího. Marcus Aurelius
Služba:
Renča, Livie, Olda, janis, Přemek, Patník
Velden:
  Hanka
Jídelníček
snídaně:
chleba, máslo, marmeláda, bílá káva
svačina: okurka
oběd:
chléb s česnekovou pomazánkou
svačina:
horalky
večeře: kuře na paprice s těstovinami
Dnes jsme vyrazili na celodenní putování, abychom se seznámili s hraničním pásmem. Dlouhý pochod nám Kráťa zpestřoval hrami, takže panovala i dobrá nálada. Nedošli jsme sice do Cetvin, ale k Velkému Přibrání, kde jsme se vyfotografovali u cedule oznamující, že za říčkou je již Rakousko.
Dřív bychom se na toto místo nedostali, protože bylo obehnáno dráty, tzv. signálkou jako území „nikoho“ a místo zakázané. Dokonce jsme ještě našli kousek porcelánové součástky z ní, kterou jsme si jako  trofej vzali s sebou do tábora
Cesta byla dlouhá (celkem cca 30 km), a ještě jsme zmokli. Do tábora jsme oproti plánu došli až za tmy, v podstatě v čase blízkém večerce. Byli jsme unavení, ale spokojení zvláště když nás čekala báječná teplá večeře a postýlka.

Sobota 6.7.2013
Heslo dne:
Moudří lidé mluví, protože mají co říci; hlupáci mluví, aby něco řekli.Platon
Služba:Olda, Janis, Renča, livie, Patník, Přemek
Velden: Pája 
Jídelníček
snídaně:
pudink s piškoty a ovocem, čaj
svačina:
banán
oběd: květáková polévka, lívance
svačina:
chléb s rybičkovou pomazánkou
večeře: bramborový guláš
Budíček byl, vzhledem k včerejšímu pozdějšímu návratu z výletu posunutý, a to bylo příjemné.
V rámci „Pakárny“ došlo na hloubkovou kontrolu týpí, aby nám tam nezůstaly nějaké zbytky z jídla, které jsme měli s sebou a zda si všichni dali mokré věci opravdu sušit a nenacpali je mokré do spacáku či mezi čisté věci.
Po té následoval výcvik v protichemické obraně. Četa si musela obléci kompletní protiatomový oblek včetně plynové masky a plížit se a probíhat územím zamořeným s pomocí dýmovnice. Všichni jsme si to náramně užili.
Někteří strarší nám ale řekli, že to, zejména v rámci řádné základní dvouleté vojenské služby žádná zábava nebyla, ba právě naopak. Máme to teda dobrý, když to pro nás už můžen být jen zábava.
Odpoledne následovala  deaktivace a dezinfekce v podobě přepírání prádla a sprchování teplou vodou v luxusním sprchovém koutě z dílny firmy HŠH – Honza, Šiška, Hřib.
Teď už máme tábor opravdu luxusní a nikdo nemusí být špinavý, protože se mu nechce do potoka.
Teplá voda je v brutaru k dispozici po celý den i večer, když už se v kamnech netopí. Během čekání na sprchu jsme si připravovali program k obřadnímu ohni, ale opět nám ho zmařilo počasí silným lijákem. Udělali jsme si tedy aspoň náhradní posezení s programem a kytarou v jídelně. Pak už byl čas na večerku a spánek.

Neděle 7.7.2013
Heslo dne:
Je lepší položit otázku a vypadat hloupě pět minut než se vůbec nezeptat a být hloupý celý život. Konfucius
Služba:
Matěj, Vráťa, Marcelka, Veverka, Janík, Daník
Velden:Šiška
Jídelníček
snídaně:
vánočka, bílá káva
svačina:  jablko
oběd: bramboračka, bramborové knedlíky se zelím, cibulkou a uzeninou
svačina:
chlupatec
večeře: těstoviny na sladko
Dnes ráno bylo pod mrakem, a tak jsme se všichni vrhli do lesa za účelem pořízení zásoby dřeva. Po té vypukl „Střelecký den“.
Všechny čety měly možnost naučit se rozebírat, čistit a opět sestavit samopal (maketu) a pistoli. V „rozborce a zborce“ byla nejlepší 2. četa, tedy děvčata.
Střílelo se z luku, z pistole, z airsoftových zbraní, házelo se granátem nejen atletickým, ale i cvičným. Moc se nám to líbilo, stejně jako „Slavnost bílého dubu, která nás vrátila k mírové a indiánské  tématice.
Je to každoroční tradiční soutěž ve znalostech o přírodě. Seznamovali jsme se se svým stromem, určovali jsme kytičky a stromy, sázeli na správné odpovědi v přírodovědecké sazce…
Večer konečně „klapnul“ poradní oheň u kterého jsme si s chutí zazpívali.
Výsledky ze „Slavnosti bílého dubu“

1. Kikina 38;
2. Agáta 32;
3. Olda 29;
4. Renča 28;
5. Kapsa 27;
6. Veverka 20;
7. Přemek 17;
8. Vráťa 16;
9. Šárka, Šišla, Janík 15,
12. Livie, Kolečko 14;
14. Matěj 13;
15. Janis 12;
16. Daník 11;
17. Marcelka, Aris, Švestka, Kamzík, Patník 9;
22. Eliška 8;
23. Kačitanka 6 bodů

Pondělí 8.7.2013
Heslo dne:
každý mrak má stříbrnou obrubu.
Služba:  Aris, Kapsa, Kikina, Šárka, Šišla, Kamzík
Velden:
  Honza
Jídelníček
snídaně:
krupicová kaše se skořicí, čaj
svačina:
jablko
oběd:
chléb, vepřová pomazánka
svačina:
jogurt, rohlík
večeře:
bramborový kuba
Dnes nás čekal výcvik v orientaci v terénu. Čety se s „němým doprovodem“ dospělých vydali na cestu nejprve společně. Takto popsala celou akci Renča.
Po nástupu jsme dostali 10 minut na připravení věcí na celodenní výlet. Po opakovaném odbíhání pro zapomenuté věci – ponožky do bot, čepice, pláštěnka… – jsme vyrazili na sever.
Šli jsme přes louku a les, kolem skautského tábora až  k silnici. Po silnici jsme došli do Desek, kde jsme se „napásli“ na třešních. Naše cesta pokračovala dále na rozcestí, kde jsme si zahráli hru o Coca-colu.
Každá četa dala jednoho člena jiné četě  na svázání. Když byl zajatec dobře svázán mohla se četa vydat hledat coca-colu. Našla jsem ji já.
Když jsme se o ty va litry podělili, museli jsme si zavázat oči a pokračovat dál po cestě poslepu navigováni někým z dospělých, který nám později dělal „němý doprovod“. S námi šel Šiška.
Za nějakou dobu jsme si mohli sundat šátky, dostali jsme mapu a buzolu a naším úkolem bylo dostat se zpět do tábora. Vyrazili jsme původně celkem dobře, jenže pak jsme šli mimo stezku. Po chvíli se nám podařilo vrátit se na pevnou cestu a vydali jsme se směrem na Malonty, a to po několika dlouhých diskuzích jestli se nemáme vrátit zpět.
Nakonec jsme se neotočili a vítězoslavně vyšli z lesa v Malontech.
Z Malont do Meziříčí jsme pak skoro běželi. V Meziříčí jsme předběhli Hurony a v táboře jsme byli první. Huroni nakonec zůstali až třetí, protože Janis „brzdil“ a odmítal jít, natož přidat do kroku. Měli jsme velkou radost.
Po svačině jsme si s Hankou  doplňovali zápisníky, povídali si o souhvězdích a o plnění činů. Den jsme zakončili poradním ohněm.

Úterý 9. 7. 2013
Heslo dne:
Smutné je, že hlupáci jsou tak sebejistí, zatímco moudří lidé jsou vždy plní pochybností. B. Russel
Služba: Renča, Eliška, Olda, Janis, Přemek, Patník
Velden: Kráťa
Jídelníček
snídaně:
černobílé potěšení, čaj
svačina:
banán
oběd: 
Kuřecí vývar, ovocné knedlíky
svačina:
chléb, vajíčková pomazánka
večeře:
těstovinový salát
Dnešní dopoledne nám celé opět zabrala „Pakárna“ – testy, pořadovka. Odpoledne došlo na naši oblíbenou hru SAFARI. Lovci a pytláci pronikají do Národního parku a loví zvířata. Lovci s legální licencí, pytláci na černo a obchodují s lovci. Strážci parku ovšem bdí nad pořádkem. Cílem je vydělat si co nejvíce peněz. Zvlášť bylo sestaveno pořadí pytláků a zvlášť lovců. Výsledná konta jsou uvedena v dolarech.
Pytláci:
1. Renča 5.410;
2. Kapsa 2615;
3. Kačitanka 2340;
4. Livie 2310;
5. Patník 2020;
6. Šišla 1475;
7. Švestka 1000;
8. Eliška 650;  
Lovci :
1. Olda 7060;
2. Agáta 5405;
3. Aris 3590;
4. Brčál 3540;
5. Daník 3235;
6. Kolečko 2975;
7.Vráťa 2515;
8. Přemek 2500;
9. Kamzík 2465;
10. Veverka 2400
11. Janík 1995;
12. Šárka 1930;
13. Kikina 1745;
14. Janis 790;
15. Marcelka 320
Bylo to fajn, i když milionáři se z nás tentokrát nestali. Pěkný den završil poradní oheň

Středa 10.7.2013
Heslo dne: Skutečnou chybou je chybu nenapravit  Konfucius
Služba:
  Matěj, Vráťa, Agáta, Kačitanka, Kolečko, Švestka
Velden:
Šiška
Jídelníček
snídaně:
pudink s piškoty a ovocem, čaj
svačina:
jablko
oběd:
květáková polévka, bramboráky
svačina:
chléb s máslem a ředkvičkami
večeře:
milánské špagety
Hned po snídani nastala opět „exkurze do civilního života“ v podobě další tradiční soutěže, a to Letních her kmenů, což je prakticky táborová olympiáda. První soutěže se odbývaly po četách – štafetový běh, přehazování míčku na dálku, lezení ve dvojici, cesta poslepu dle lana, k osvěžení pak obřadní tanec očisty.
Potom jsme se střídali u disciplín jednotlivců – Setonova hra, Setonův běh, hod kroužkem na cíl, skok snožmo z místa, hod kroužkem, šplh po laně, překonání lanového „x“. Někteří si svými výkony splnili činy ze světla zdatnosti..
Odpoledne už zase civil vystřídala „Pakárna“. Vyzkoušeli jsme si běh s rozostřeným viděním. Za tím účelem jsme museli běhat a plnit úkoly se specielními brýlemi, které Kráťa k tomu účelu vyrobil. Všichni jsme se tak mohli přesvědčit, jak je nebezpečné dělat cokoli pod vlivem drog nebo alkoholu. Potom jsme se učili jak stopovat a jak se neslyšně pohybovat v terénu.  V praxi jsme si to vyzkoušeli chytáním narušitele, kterého imitoval Kráťa. Potom jsme hráli s Dikim na slepého piráta.
Také se začalo v okolí tábora něco podezřelého dít. Narazili jsme opět nastopy  starého nacisty Engela, a tak bylo třeba začít držet noční hlídky. První dnes byli na řadě Huroni. ‚
Pro ostatní skončil den opět poradním ohněm.
A jak dopadly letní hry kmenů?
1. a 2. četa se umístily jako první s počtem 14 bodů, 3. četa pak získala v´týmových soutěžích 8 bodů.
Pořadí jednotlivců bylo následující:
1. Šišla, Olda 88;
3. Kapsa 79;
4. Kikina 78;
5. Janík 76;
6. Renča 69;
7. Vráťa 66;
8. Přemek 62;
9. Kolečko 60;
10. Lívie 58;
11. Kačitanka, Patník 56;
13. Agáta 55;
14. Daník 54;
15. Švestka 49;
16. Matěj 48;
17. Aris, Marcelka 47;
19. Veverka 44;
20. Šárka 387;
21. Eliška 37;
22. Kamzík 32;
23. Janis 24 bodů.

Čtvrtek 11.7.2013
Heslo dne: Špatní lidé žijí, aby jedli a pili, dobří lidé pijí a jedí, aby žili.
Služba: 
Velden:
Hřib
Jídelníček
snídaně:
chléb s čokoládou, čaj
svačina:  okurka
oběd: chléb s česnekovou pomazánkou
svačina: jogurt
večeře:
bramboračka, vepřové na kmínu, rýže
I dnes jsme se vydali do terénu v okolí Benešova nad Černou, tedy průzkum na další světovou stranu v okolí našeho tábořiště. Nebyl to výlet dlouhý, za to byl zajímavý se spoustou her, jak ostatně bývá zvykem.
Do tábora jsme se vrátili na svačinu a po ní jsme se věnovali výrobě šifrovacích kotoučů a šifrování jako takovému vůbec.
Po výborné večeři jsme opět zakončili den kolem poradního ohně.Hlídky tentokrát měla 2. četa

Pátek 12.7.2013
Heslo dne:
V péči o štěstí druhých nacházíme své vlastní. Platón
Služba:  Olda, Janis, Kikina, Šárka, Šišla, Kamzík
Velden:
Hanka
Jídelníček
snídaně:
krupicová kaše se skořicí, čaj
svačina:
banán
oběd:
pórková polévka, ovocné knedlíky
svačina:
chléb s máslem a ředkvičkami
večeře:
těstoviny na sladko
Dnes se konala další „exkurze do života civilního“ v podobě tradiční táborové soutěže nazvané Bílý náčelník, která prověřuje tábornické dovednosti zúčastněných. Soutěží se ve třech věkových kategoriích – Plamínky, Plameny a Ohně.
Jde o paměť, dovednosti s ohněm – oheň trosečníků, přepalování provázku, oheň na vodě, vaření vody na čas, uzlování, topografie…
Bylo to celkem náročné a tady jsou naše výsledky.
Plamínky:
1. Vráťa 45;
2. Kačitanka 43;
3. Livie 42;
4. Patník, Šišla, Daník 41
; 7. Kolečko 39;
8.Švestka 34;
9. Přemek 30;
10. Aris 29;
11. Marcelka 10;
12. Eliška  8;
13. Kamzík 0 (ztratil startovní kartu).
Potom přišla ke slovu opět „pakárna“. Dostali jsme další vzkaz od Engela, a tak je potřeba zvolit hlídkovou strategii. Hlídky jsou dnes na 3. četě. Po poradním ohni proto bylo třeba, aby byly hlídky opravdu bdělé.

Sobota 13.7.2013
Heslo dne:  Nejlepší cestou k vlastnímu neštěstí je zakrývat si oči před nešěstím druhých. V. Havel
Služba:Renča, livie, Matěj, Vráťa, Patník, Přemek
Velden: Kráťa 
Jídelníček
snídaně:
chléb s máslem a marmeládou, bílá káva
svačina:
mrkev
oběd:
kuřecí vývar s nudlemi, kuře na parice s těstovinami
svačina:
chléb s vajíčkovou pomazánkou
večeře:
rizoto
Dneska ráno nás čekalo nemilé překvapení. Byly ukradeny z kuchyně zásoby a z jídelny vlajka Skautů sv. Jiří. Jiříci neuhlídali! Prý někoho potkali, ale byl velký a oni nechtěli někomu z vedení tábora svítit do očí… a tak si narušitel, možná sám věhlasný Engel, snadno odnesl co potřeboval…
Nastalo velké pátrání jak po zloději, tak po věcech. bBlo třeba jednat rychle, aby pachatel nezmizel daleko. Vyrazili jsme tedy do lesa a za chvíli 2. četa přivedla narušitele, kterého nám Kráťa představil jako Lukáše, bývalého člena oddílu Toulátka.
No zbývalo ale ještě najít ukradené tatranky a vlajku. To trvalo poněkud déle, ale šťastně jsme to našli. Hlavně, že to nebyl Engel….
Pátrání nám vydrželo až do oběda a pak bylo nutné připravit slavnostní oheň na rozloučenou s našimi kamarády Skauty sv. Jiří, pro které zítra tábor končí. Škoda.
A tak se odpolední čas rozdělil mezi všestrannou přípravu ohně, všeobecnou očistu včetně praní a sprchování, doplňování zápisníků a plnění činů.
Oheň vyšel perfektně a jiříci si ještě potom u ohýnku v týpí udělali své vyhodnocení a pochutnali si na tradiční závěrečné odměně – dortu.

Neděle 14. 7. 2013
Heslo dne: Nebudešě-li mít špatné myšlenky, nebudeš ani konat špatné skutky. Konfucius
Služba: Agáta, Kačitanka, Kapsa, Aris
Velden:Diki
Jídelníček
snídaně:
pudinks piškoty a ovocem
svačina:
jablko
oběd: 
bramboračka, palačinky
svačina: CDD
večeře:
fazole v tomatě.
Na ranním nástupu jsme se rozloučili s jiříky, kteří balili, rozplétali postele a čekali na auta,která je mají odvézt do Prahy. To jsme ještě nevěděli, že i my opouštíme na necelé tři dny tábor.
Po zapískání poplachu bylo naším úkolem si zabalit věci na vícedenní výpravu a co nejrychleji nastoupit ke kuchyni. Ukázalo se, že někteří nemají zabalit do čeho, jiní už zase nevědí kde mají své věci…
Nastal zmatek. Nakonec první i druhá četa odešly z tábora na místo, kde si měly postavit přístřešek a v danou hodinu se vrátit do tábora pro jídlo, které si ovšem budou muset zasloužit svými znalostmi. Pro následující popis událostí dáme slovo Agátě, která pořizovala zápisky.
Stavba přístřešku nám příliš nešla. Místo v 11,30 hod. jsme ho dodělali až kolen 19 hodiny večerní. Museli jsme dle pokynů Honzy a Hřiba několikrát přestavovat a také přestěhovat ohniště mimo les.
V té době už kluci dávno bydleli, měli vybojované jídlo a vařili si dobrůtky. V táboře jsme si vybojovali vše kromě majoránky.
Zásoby to byly stejně pěkné, jen je dobře zpracovat. nNbylo tam téměř nic co by se dalo jíst syrové. K večeři jsme si dali ovesné vločky s ananasem a čínské zelí, uvařili jsme si čaj.
Také jsme si museli rozepsat hlídky, abychom uhlídali kelímek čokoládové pomazánky Nuxie umístěný nedaleko přístřešku (uhlídáme-li, můžeme ji ráno sníst) a nezapomněli se vypravit na sledovací hru do tábora.
Mezi desátou večerní a půlnocí se máme nepozorovaně dostat do obřadního týpí a zapamatovat si věci, které leží kolem ohně. Po večeři jsme chvíli zpívaly kolem Nuxie. Renča, Kikina a Agáta se šly pokusit proniknout do obřadního týpí, ostatní hlídali Nuxie.
Nejdříve šli nahoru dolesa, kde potkali Oldu a Pavla. Po té zjistili, že na chlapoecké latrině se nachází Honza. Prý je slyšel 7 minut předem a zhasnul baterku. Nechal ale všechny jít. Kluci se vydali přes les a holky přes louku. Za chvíli se oět objevil Kapsa, že neví, kde je Olda. Společně se vydali přes louku a zalehli vždy, když si Hřib svítil baterkou.
Na úrovni dívčího týpí nás však stráže zadrželi, a to znamenalo 10 minut zajetí. V té době námn Šiška sebral Nuxie, protože holky už  usnuly.
Kikina se vrátila do přístřešku a Renča s Agátou se snažili do týpí proniknout z různých stran. Agátu chytil Hřib ve spodní části tábora, Renču Šíša na dřevárce, Pokus o proniknutí do obřadního týpí už opakovala jen Agáta, které se podařilo uniknout Hřibovi i Honzovi, polapil ji však Šiška. Pak už šla také do přístřešku, protože jí začínala hlídka
. Šárka hlídat odmítla.

Pondělí 15. 7.2013
Ráno se první probudila Agáta a když se šla podívat na hodinky  našla dopis tohoto znění: „Povzneste se nad situací stejně, jako věše boty. Duchové tábora nikdy nespí!! P.S. Dobrá hlídka! Rolf Engel
Boty nám visely na stromech a tak jsme je s pomocí Veverky, která udělala čest své přezdívce, dostaly dolů. Agáta zatím rozdělávala oheň. K snídani jsme si dopřáli rýži se skořicí a lívance s borůvkami. Menu jsme nazvali „Meherin“.
Hanka si s námi přišla popovídat o plnění činů.  Po té jsme sbírali dřevo a vařili fazole a bramboračku.
Potom nám Kráťa oznámil, že v přístřšcích strávíme ještě jednu noc, a že právě přeletěvší letdla nám v horní části lesa shodila zásoby.
Agáta s Marcelkou a Eliškou šli hledat nahoru do lesa, ale nakonec je našla Kikina o něco níže.
Po jídle jsme umývali nádobí a Renča usnula. Přišli Honza a Hřib a psali si o nás nelichotivé, ale bohužel, částečně pravdivé zápisky.
Kráťa nám přinesl rozstříhaný obrázek, který je zprávou jež byla zadržena u chyceného narušitele s tím, že ji máme poskládat. Zrovna když jsme hráli městečko Palermo, přišla Hanka a rozzlobilo ji, že nemáme složenou zprávu, a že nepracujeme na plnění činů.
K večeři jsme si ohřáli polévku, kterou jsme tentokrát neopomněli  osolit. Eliška si však otevřela nové zásoby – konzervu s gulášem a studený jej ochutnala. Udělalo se jí špatně a odešla do tábora, kde již do konce akce zůstala.
Plánované spaní pod širákem uskutečnily nakonec jen Renča a Šárka, ostatní spali pod přístřeškem. Agáta ještě při baterce dopisovala kroniku.

Úterý  16. 7. 2013
Heslo dne:Bohatství moudrému slouží, hloupému vládne. Seneca
Služba:
Matěj, Vráťa, Kikina, Šárka
Velden:Honza
Jídelníček
oběd:
kuřecí vývar, kuře s bramborem
svačina:
chléb s rybičkovou pomazánkou
večeře:
těstoviny na sladko
Ráno jsme si rozdělali oheň, daly si bramborový guláš s chlebem. Pak už nás přišel Honza pophánět kvůli úklidu a návratu do tábora.Ten jsme zvládli úspěšněji než start.
Kluci byli o mnoho úspěšnější, i když i jim ukradli Nuxie
. Po návratu z Robinzonády nastal hospodářský den. Ten znamenal vypakovat všechno z batohů, kapsářů, týpí, rozložit vše venku a udělat ve všem pořádek. Vlastně už to byl takový začátek balení.
Dvě týpí, která byla osídlena jiříkovci už byla sbalena, aby mohla být suchá odvezena do Prahy. Naše týpka to čeká zítra.
Našlo se spousta nepořádku a tak se úklid protáhl a Tahatoka byla zahájena až pozdě odpoledne. Je to další tradiční soutěž, která bývá obvykle před sněmem. Naše klání ve vodním běhu a ostatních disciplínách dopadlo následovně:
1. Olda 46;
2. Renča, Kikina 39;
4. Kapsa 37;
5. Vráťa 33;
6. Agáta 30;
7. Aris 28;
8. Veverka 26;
9. Janis 25;
10. Šárka 23;
11. Marcelka 21;
12. Kačitanka 19;
13. Matěj 16;
14. Eliška 14 bodů.
Poradní oheň seč nějak nestihl, a tak jsme se šli uložit na poslední noc do teepee. Někteří si ještě dali noc pod širákem, aby měli splněný čin.

Středa 17.7.2013
Heslo dne:
Není pravda, že máme málo času, pravdou je, že ho hodně  promarníme.
Služba:
Renča, Eliška, Kapsa, Aris
Velden:
Kráťa
Jídelníček
Snídaně:
pudink s piškoty a ovocem, čaj
svačina: okurka
oběd:
pórková polévka, koprová omáčka s knedlíkem a vejcem
svačina: chléb, česneková pomazánka
večeře: vídeňský řízek, brambory
Dnešek patřil balení, bourání týpí, stěhování do přístřešku za dřevárku a úklidu louky. Všešchna týpí jsou suchá, sbalená v hangáru, a to je důležité. V Praze bychom je jen těžko sušili.
Když jsme měli dnešní podíl  práce hotov, zbyl nám nějaký čas na plnění činů a nastala jedna z posledních „Pakáren“.
Po poradním ohni jsme se odebrali do přístřšku, jen Vráťa, Matěj a Veverka odešli plnit předslibovou zkoušku.

  Čtvrtek 18.7. 2013
Heslo dne: V každém člověku je slunce, jenom je nechat plát… Sokrates
Služba:
Matěj, Vráťa, Kikina, Šárka
Velden:
Šiška
Jídelníček
snídaně:
krupička se skořicí, čaj
svačina:
banán
oběd: pórková polévka, knedlo, vepřo zelo
svačina:
chlupatec
večeře:
bramborový guláš
Dnes se naposledy vařilo na kamnech, a tak měla služba práci s předpřipravením jídla na zítra. Pokračovalo se v úklidu louky, uklízelo se v jídelně, pokládali jsme stožár, uklízeli postele a dřevo na příští rok.
Také jsme připravovali závěrečný oheň, který měl být zároveň sněmem i ohněm slibovým. Nakonec jsme ale nestíhali, a tak bude oheň až  další, tedy poslední večer.

Pátek 19.7.2013
Heslo dne:Každý den něco hewzkého končí, ale i začíná…
Služba:kdo má čas
Velden:
Hřib
Jídelníček
snídaně:
chléb s čokoládou, čaj
svačina: mrkev
oběd:těstovinový salát
svačina: černobílé potěšení
večeře: opékané špekáčky s chlebem a hořčicí
Dnes se od rána pracovalo, bylo třeba sbalit kuchyň, zbourat kamna a pokračovat v úklidu. Do zítřka nám už zůstala také jen jedna latrina.
Přesto jsme si ještě v rámci pakárny zahráli na hledání kontrabandu schovaného pašeráky drog.
Večer vzplanul sněmovní oheň kmenů, kde si, zejména dcery kmene Meherin nechaly udělit činy a Kikina, Renča, Agáta a Šárka získaly stupeň LM Gaossed. Bojovníci kmene Huronů nějak podcenili situaci a zůstali na stupních Mikan. Oni to jistě doženou do příštího sněmu.
Sněm se změnil v oheň závěrečný se scénkami, vyhodnocením „Pakárny“ a s nezbytným předáváním závěrečného hodnocení a vybíráním dortů. Na celé čáře zvítězila 1. četa, tedy Huroni. Vybrali si čokoládový dort, na druhou četu zbyl tedy oříškový. A naše pořadí jako jednotlivců?

V rámci 1. čety:
1. četař Olda;
2. desátník Vráťa;
3. desátník Kapsa;
4. desátník Matěj; 5. desátník Aris;
6. svobodník Janis

V rámci 2. čety:
1. četař Agáta;
2. desátník Renča;
3. desátník Kikina;
4. desátník Šárka;
5. desátník Veverka;
6.svbodník Marcelka;
7. svobodník Eliška;
8. vojín Kačitanka.
Po skončení tohoto vyhodnocení a několika písničkách se čety odebraly ke konzumaci odměny. K ohni se po chvíli vrátili ti, kteří mají skautský slib, aby byli přítomni slibu dalších bratrů a sester.
Světluškovský slib u tohoto ohně složila Marcelka, skautský slib pak Veverka, Matěj a Vráťa. Veverka získala kmenové číslo 125.
A tak začala ubíhat poslední táborová noc.

Sobota 20.7.2013
A je to tady. Definitivně zabalit, sbalit hangár i přístřešek, vše naložit na traktor a odvézt k silnici, kde pro věci přijede náklaďák.
Kráťa ještě zorganizoval „burzu“ na které si každý z nás mohl vybrat z vojenských hraček, oblečení a vybavení co se mu líbilo, jako odměnu.
Potom už jen uklidit vše do posledního papírku, posnídat vánočku, vyfasovat pití a svačiny, rozloučit se s táborem oddílovými pokřiky a mohutným „tábore ahóój“ a odebrat se na zastávku autobusu v Meziříčí, kam si pro nás přijede autobus.
Čekání v Kaplici na nádraží jsme si krátili jídlem a hrami.
Cestu nám zpestřila opět výluka, tentokrát  na trase Tábor – Olbramovice. Kápli jsme ale na  celkem volný autobus, který navíc jel jako první, a tak jsme si v Olbramovicích mohli zase pohodlně sednout.
Na nádraží už čekali rodiče, a tak už tábor definitivně skončil. Byl letos super i po stránce počasí.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Kronika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář